Τον Ιανουάριο του 2019 καθελκύεται το TCG Anadolu (L408) – Δεύτερο αεροπλανοφόρο θα παραγγείλει το Τουρκικό Ναυτικό

Τον Ιανουάριο του 2019 πρόκειται να καθελκυστεί το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L408) σύμφωνα με το ναυπηγείο SEDEF Gemi Insaati το οποίο το Μάιο του 2015 ανέλαβε το συμβόλαιο για την ναυπήγηση του.

Το πλοίο βασίζεται στο σχέδιο του ισπανικού ελαφρού αεροπλανοφόρου SPS Juan Carlos (L-61) που έχει ήδη αποκτηθεί από το Ισπανικό και Αυστραλιανό Ναυτικό και θα ναυπηγηθεί εξολοκλήρου στα τουρκικά ναυπηγεία.

Όπως ανέφερε το στέλεχος του ναυπηγείου SEDEF Gemi Insaati στο Jane’s η καθέλκυση του πλοίου θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019 δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί και θα παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό το 2021.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης του τουρκικού ελαφρού αεροπλανοφόρου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007 και κατέληξε με την επιλογή της κοινοπραξίας SEDEF/Navantia το Δεκέμβριο του 2013 και την υπογραφή της σύμβασης το Σεπτέμβριο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία SEDEF Gemi Insaati ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο TURKON, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Ερντογάν.

Η έναρξη της ναυπήγησης του πλοίου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου του 2016 πριν από 10 μήνες παρουσία του Τούρκου Προέδρου Erdogan.

Σύμφωνα με την εταιρεία SEDEF Gemi Insaati το επόμενο βήμα του Τουρκικού Ναυτικού είναι η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού στις αρχές του 2019 για την ναυπήγησης ενός δεύτερου πλοίου της ιδίας κλάσης ώστε στα μέσα της δεκαετίας του 2020 το Τουρκικό Ναυτικό να διαθέτει δύο ελαφρά αεροπλανοφόρα της κλάσης Anadolu, τα οποία θα αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μαύρη θάλασσα ως πυρήνα ναυτικών ομάδων κρούσης οι οποίες θα περιλαμβάνουν 1 καταδρομικό αεράμυνας περιοχής, 2-3 φρεγάτες, ενός πλοίου ανεφοδιασμού Στόλου και 1-2 υποβρύχια.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα του 2014 ο Τουρκικός Στόλος επιδιώκει στο μέλλον να έχει στην θάλασσα ανεπτυγμένες 13 κύριες μονάδες επιφανείας (καταδρομικά, φρεγάτες, κορβέτες) εκ των οποίων τα 5 πλοία θα επιχειρούν στο Αιγαίο και τα υπόλοιπα 4 πλοία στη Μεσόγειο και 4 ακόμη στη Μαύρη θάλασσα.

Το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L408) θα έχει μήκος 232 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα, βύθισμα 6,9 μέτρα και εκτόπισμα (πλήρες φορτίου) 24.660 τόνους. Το πλοίο θα μπορείνα επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβους και εμβέλεια  9.000 μίλια.

Το τουρκικό αεροπλανοφόρο διαθέτει ειδική ράμπα απογείωσης αεροσκαφών και θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 12 F-35B και 12 ελικόπτερα διαφορετικών τύπων.

Εναλλακτικά το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει 6 αεροσκάφη F-35B, 4 επιθετικά ελικόπτερα T-129 ATAK II, 8 μεταφορικά ελικόπτερα AS532 ή CH-47F, 2 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου S-70B Seahawk καθώς και 2 UAV/UCAV τύπου ANKA ή Bayraktar ΤΒ2.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.