Με τον ιρανικό πύραυλο cruise Soumar έπληξαν οι Houthi το πυρηνικό εργοστάσιο al-Barakah στα ΗΑΕ

Πύραυλο cruise κατά πάσα πιθανότητα τύπου Soumar ιρανικής κατασκευής εξαπέλυσαν οι Houthi κατά του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας al-Barakah των ΗΑΕ στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Saba ο πύραυλος έπληξε τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες. Από την πλευρά τους τα ΗΑΕ αρνούνται ότι πύραυλος έπληξε τις εγκαταστάσεις.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της al-Barakah βρίσκεται στα δυτικά της χώρας κοντά στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία και περιλαμβάνει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες κορεατικής κατασκευής  τους Barakah 1/2/3/4 τύπου APR-1400 (Αdvanced Power Reactor 1400 MW) της εταιρείας Korea Electric Power Corporation (KEPCO).

Αυτή την περίοδο μόνο ο Barakah 1 είναι σχεδόν έτοιμος για δοκιμές, αφού οι υπόλοιποι αντιδραστήρες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις κατασκευής. Πιο αναλυτικά οι εργασίες κατασκευής του Barakah 2 το Σεπτέμβριο του 2017 είχαν ολοκληρωθεί κατά 87%, του Barakah 3 κατά 78% και του  Barakah 4 κατά 58%. Οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες πρόκειται να τεθούν χε λειτουργία το 2018 ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος το 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Houthi στα ΗΑΕ τα οποία συμμετέχουν στην Σουνιτική συμμαχία, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα στην Υεμένη υποστηρίζοντας την Σουνιτική πλειοψηφία που μάχεται τους Σιιτες Houthi.

Τους τελευταίους μήνες οι  Houthi έχουν εξαπολύσει σειρά πυραυλικών επιθέσεων στην Σαουδική Αραβία με βαλλιστικούς πυραύλους όμως η επίθεση αυτή είναι η πρώτη που εξαπολύεται κατά των ΗΑΕ και μάλιστα με πύραυλο cruise γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά λόγω της αποστάσεως που χωρίζει τις δύο περιοχές η οποία φτάνει τα 1.000 χλμ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μόνος διαθέσιμος πύραυλος που οι Houthi πιθανόν διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους είναι ο ιρανικής κατασκευής πύραυλος  cruise Soumar ο οποίος τεχνολογικά προέρχεται από τον Σοβιετικό Kh-55.

Ο συγκεκριμένος Σοβιετικός πύραυλος αποκτήθηκε το 1996 από την  Ουκρανία (έξι πύραυλοι) έναντι 4,5 εκατ. δολαρίων. Όπως φαίνεται οι Ιρανοί εργάστηκαν σκληρά και αντέγραψαν τον Σοβιετικό πύραυλο κατασκευάζοντας αρχικά τον πύραυλο Meshkat βελτιωμένη έκδοση του οποίου είναι ο Soumar.

Ο εν λόγω πύραυλος παρουσιάστηκε δημόσια τον Μάρτιο του 2015 και έχει εκτιμώμενη εμβέλεια 2.500-3.000 χλμ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.