Τον κινητήρα diesel CV12 Condor προωθεί η Caterpillar-Perkins στην Τουρκία για το Altay

Μετά τις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες του Τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας για την επίτευξη συνεργασίας με ξένους οίκους (Ιαπωνική Mitsubishi, Ιταλική FIAT-IVECO, Αυστριακή AVL List GmbH) για την ανάπτυξη του νέου κινητήρα του άρματος μάχης Altay, η Τουρκική κυβέρνηση στράφηκε στην Ουκρανία για την απόκτηση της τεχνολογίας του κινητήρα των 1500 ίππων τύπου 6TD-3.

Όμως η εξέλιξη αυτή δεν απέτρεψε την αμερικανική εταιρεία Caterpillar και πιο συγκεκριμένα το βρετανικό τμήμα της εταιρείας την Perkins να παρουσιάσει στην Τουρκία τους κινητήρες που έχει αναπτύξει και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κίνηση του άρματος μάχης Altay.

Η βρετανική εταιρεία έχει αναπτύξει πριν από χρόνια τον κινητήρα CV12-1200TCA Condor, ο οποίος εξοπλίζει τα άρματα μάχης Challenger 1 και Challenger 2, αποδίδει 1.200 ίππους αν και κατά την διάρκεια δοκιμών του Αμερικανικού Στρατού για τον εξοπλισμό του άρματος μάχης Μ1Α2, ο κινητήρας CV12 Condor είχε δοκιμαστεί ρυθμισμένος, ώστε να αποδίδει 1.500 ίππους.

Η Βρετανική κυβέρνηση υπό το πρίσμα του Brexit προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε και όπως φαίνεται η Τουρκία κατέχει στρατηγική σημασία στην νέα διεθνή εμπορική πολιτική του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Altay πρόκειται να εισέρθει στην φάση της μαζικής παραγωγής το 2020 και η πρώτη παρτίδα παραγωγής θα περιλαμβάνει την κατασκευή 250 αρμάτων μάχης.

Μια πιθανή συνεργασία της εταιρείας Caterpillar-Perkins με την Τουρκία για την ανάπτυξη ενός κινητήρα για το άρμα Altay θα αποτελέσει την λύση σωτηρίας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία η οποία ματαίως προσπάθησε να βρει εναλλακτικές σε Ιαπωνία, Ιταλία και Αυστρία μετά την άρνηση της Γερμανίας να μεταφέρει στην Άγκυρα την τεχνολογία των κινητήρων της MTU παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγοράστηκε πρόσφατα από την βρετανική Rolls Royce.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.