Τον Μάιο η υπογραφή της σύμβασης για την μαζική παραγωγή του τουρκικού άρματος μάχης Altay

Τον επόμενο μήνα πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση για την μαζική παραγωγή του 65 τόνων τουρκικού άρματος μάχης Altay σύμφωνα με τον Υπουργό άμυνας της χώρας Fikri Işık.

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας ήρθε να ξεκαθαρίσει ένα ζήτημα που για μήνες παρέμενε σε εκκρεμότητα, χωρίς όμως να δίνει κάποια πληροφορία για το εάν η σύμβαση θα δοθεί στην εταιρεία που ανέπτυξε το άρμα την OTOKAR ή την εταιρεία BMC.

Η τελευταία είναι τουρκο-καταριανών συμφερόντων και οι ιδιοκτήτες της διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ έχουν σε εξέλιξη ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική παραγγελία θα αφορά την κατασκευή 250 αρμάτων μάχης, με τα πρώτα 15 Altay όπως είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας να παραδίνονται το 2020.

Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται να έχει βάσιμες προϋποθέσεις να υλοποιηθεί εφόσον το συμβόλαιο αναληφθεί από την εταιρεία OTOKAR, αφού η εταιρεία αυτή ανέπτυξε το τουρκικό άρμα κατέχει την τεχνογνωσία, την υποδομή και τις δυνατότητες για την έναρξη της μαζικής παραγωγής μέσα σε 22 μήνες από τον ερχόμενο Μάιο.

Εάν τελικά η εταιρεία BMC καταφέρει να πάρει το συμβόλαιο από το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια χρονική καθυστέρηση, αφού τα πάντα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.

Όσο σύγχρονο και αν είναι το νέο εργοστάσιο της εταιρείας BMC, η δημιουργία μίας νέας γραμμής παραγωγής ενός οπλικού συστήματος το οποίο ανέπτυξε μια διαφορετική εταιρεία αποτελεί αναμφίβολα μια δύσκολη και κρίσιμη αποστολή για το ομαλό ξεκίνημα του προγράμματος και την σταθερή υλοποίηση του σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.

Όσον αφορά τον κινητήρα που θα εξοπλίσει τα τουρκικά άρματα πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον για τα άρματα που προορίζονται για τον Τουρκικό Στρατό δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό του με κινητήρα MT 883 της γερμανο-βρετανικής εταιρείας MTU.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.