Τουρκία για τεμάχιο «7»: Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένη χώρα να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ μας

«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία την πρόσκληση της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου προς διεθνείς εταιρίες για το λεγόμενο οικόπεδο με νούμερο 7, το οποίο οριοθέτησε μονομερώς, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των τ/κ». Αυτό αναφέρει νέο ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην συνέχεια, η Άγκυρα υπογραμμίζει τα εξής: «Αυτή η απόφαση της ε/κ διοίκησης αποτελεί απόδειξη για το γεγονός ότι (η ε//κ πλευρά) εξακολουθεί να παραγνωρίζει τα ίσα, αδιαμέλιστα δικαιώματα και συμφέροντα των τ/κ στις φυσικές (ενεργειακές) πηγές του νησιού. Στην πραγματικότητα, η ε/κ πλευρά, συμπεριφερόμενη με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει παραιτηθεί από την στάση που παραγνωρίζει την πολιτική ισότητα και την ιδιότητα του συνέταιρου των τ/κ, (μια στάση που άνοιξε τον δρόμο) για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προβάλλει την άποψη ότι με την νέα κίνηση της στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία επισκιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ένα μεγάλο μέρος του Οικοπέδου 7 εμπίπτει στην περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει κατοχυρώσει στον ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει στείλει σχετική ενημέρωση στον ΟΗΕ το 2004 και το 2013.

Το τουρκικό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής: «Όπως έχει επισημανθεί από την πλευρά μας και έχει συμβεί και στο παρελθόν, η χώρα μας, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρία και ξένο καράβι να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, δίχως άδεια, στην ΑΟΖ μας».

Η Άγκυρα τονίζει ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας και των τ/κ. Στα πλαίσια αυτής της αποφασιστικότητας, σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η τουρκική γεώτρηση στην Α. Μεσόγειο.

Τέλος, η Τουρκία καλεί τις ξένες εταιρίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ και το Οικόπεδο 7 να αναθεωρήσουν την θέση τους.

Ανακοινωθέν και από την τ/κ πλευρά

Για το ζήτημα του Οικοπέδου 7 τοποθετήθηκε με έναν ανακοινωθέν και το «Υπουργείο Εξωτερικών». Η τ/κ πλευρά ασκεί κριτική στην ε/κ πλευρά με το σκεπτικό ότι προωθεί νέα τετελεσμένα γεγονότα και ότι με αυτόν τον τρόπο οδηγεί την περιοχή σε αστάθεια.

Η τ/κ πλευρά επαναλαμβάνει την θέση της Άγκυρας ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με την τ/κ κοινότητα την εξουσία και τον φυσικό πλούτο του νησιού. Για αυτόν τον λόγο οδηγήθηκε σε αποτυχία η Διάσκεψη του 2017. Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, η τ/κ πλευρά ασκεί έντονη κριτική στην ε/κ κοινότητα.

Η τ/κ πλευρά προβάλλει την άποψη ότι η ε/κ πλευρά αγνοεί τα καλέσματα για συνεργασία της τ/κ κοινότητα στο ζήτημα της ΑΟΖ. Αυτή η επιμονή μπορεί να απομακρύνει την μια κοινότητα από την άλλη και να συμβάλλει στην κορύφωση της έντασης στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Οικόπεδο 7, εκτός από το γεγονός ότι παραγνωρίζει τα δικαιώματα των τ/κ, αγνοεί και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, η τ/κ πλευρά προχωρά με αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με την Τουρκία σε γεωτρήσεις και στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.

(πηγή: .kathimerini.com.cy)

ViaDiplomacy Newsroom