Η Τουρκία σκοτώνει παιδιά στο Αφρίν

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στο Αφρίν της Συρίας με θύματα αμάχους και παιδιά. Τραγική ειρωνεία η ονομασία «Κλάδος Ελαίας» που έδωσε στην επιχείρηση η Τουρκία.

Οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι «γροθιά στο στομάχι» αλλά όπως φαίνεται ακόμα και οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας.

Τέλος τα όπλα για τους Κούρδους

Την ώρα που η «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν συνεχίζεται, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στην Τουρκία ότι δεν θα παράσχουν άλλα όπλα στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG.

Η τουρκική επιδρομή στην περιφέρεια του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εναντίον της YPG έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πολύπλευρο συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά έχει επίσης προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ουάσινγκτον.

Η τουρκική προεδρία ανέφερε σε σημερινή δήλωση που εξέδωσε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ είχαν χθες Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Μακμάστερ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πια όπλα στη YPG.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα σαρώσουν τους κούρδους μαχητές από τα συριακά σύνορα και θα προωθηθούν προς ανατολάς, στα σύνορα με το Ιράκ – μια κίνηση που δημιουργεί κίνδυνο για ενδεχόμενη σύγκρουση με αμερικανικές δυνάμεις που είναι σύμμαχες των Κούρδων.

Επικίνδυνη η κριτική στην επέμβαση

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην τουρκική τηλεόραση η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι το θέμα υπ’ αριθμόν ένα. Ο τόνος των ρεπορτάζ και των ανταποκρίσεων απόλυτα πατριωτικός, χωρίς ίχνος κριτικής.

Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθησαν -σύμφωνα με αναφορές κάποιων τουρκικών μέσων ενημέρωσης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων- περισσότερα από 90 άτομα που είχαν ασκήσει κριτική για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία: πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Η επίσημη κατηγορία εναντίον τους: «Τρομοκρατική προπαγάνδα». Λίγο μετά το ξεκίνημα της επέμβασης, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές τι περιμένει από τους τούρκους συμπολίτες του: «Όποιος δεν βρίσκεται στο πλευρό μας για την επέμβαση στην Αφρίν, στηρίζει τους τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ουγκούρ Γκυτς, η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει στους αρχισυντάκτες των μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, σαφή πατριωτική γραμμή. «Όλες οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με ίδια πρωτοσέλιδα – αυτό είναι κυβερνητική προπαγάνδα», τονίζει.

Παρόμοιες κατηγορίες εγείρουν και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Όπως λένε, ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε 15 «συστάσεις» στους αρχισυντάκτες σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της επέμβασης.

«Πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να αυτολογοκρινόμαστε για να μην έχουμε προβλήματα», υπογραμμίζει ο Ουγκούρ Γκυτς, τονίζοντας ότι «υπό τέτοιες συνθήκες, η καλή δημοσιογραφία δυστυχώς δεν είναι εφικτή».

(πηγή: newpost.gr)

ViaDiplomacy Newsroom