Τουρκία Vs PKK : 410 Τούρκοι Αστυνομικοί και Στρατιωτικοί νεκροί από τον Ιούλιο του 2015

Μέρες της αιματηρής δεκαετίας του 1990 θυμίζουν πλέον στον Τουρκικό Στρατό και την Αστυνομία οι συνεχόμενες μάχες με τους αντάρτες του PKK στο Τουρκικό Κουρδιστάν.

Με την νέα φάση της Κουρδικής εξέγερσης να μετρά ήδη 259 ημέρες, όταν στις 22 Ιουλίου όταν δύο Αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από το PKK οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν τόσο στα βουνά του Τουρκικό Κουρδιστάν όσο και στις πόλεις επιβάλλοντας σε πολλές από αυτές απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ουσιαστικά οδήγησε στον εκτοπισμό 250.000 πολιτών και στο θάνατο 487 πολιτών από τον Αύγουστο του 2015.

Συνολικά 410 Στρατιωτικοί και μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας της Τουρκικής Δημοκρατίας σκοτώθηκαν από τις 22 Ιουλίου μέχρι σήμερα σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα κατά των Κούρδων ανταρτών.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε δηλώσει ότι συνολικά 355 Στρατιωτικοί και Αστυνομικοί σκοτώθηκαν από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου του 2016.

Όμως, μερικές ημέρες νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolou είχε δημοσιεύσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νεκροί την περίοδο αυτή ήταν 377 και όχι 355 όπως ισχυρίστηκε αργότερα ο  Erdogan.

Ανεξάρτητα από το ποιά είναι τα σωστό δεδομένα για τις Τουρκικές απώλειες στον πόλεμο κατά των Κούρδων αυτονομιστών, ο θάνατος 33 Τούρκων Στρατιωτικών και Αστυνομικών την περίοδο 24 Μαρτίου 2016 με 6 Απριλίου 2016 δηλ μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, επιβεβαιώνει την σφοδρότητα των συγκρούσεων και την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να επικρατήσουν σε αυτό τον ανελέητο αγώνα για τον έλεγχο του Τουρκικού Κουρδιστάν και για το μέλλον αυτής της περιοχής.

Όπως φαίνεται η ένταση των μαχών δεν πρόκειται να κοπάσει, αφού ακόμη και σε περιοχές που είχαν ανακυρηχτεί ασφαλείς από τον Τουρκικό Στρατό μετά την ολοκλήρωση των εκκαθαριστικών του επιχειρήσεων κατα του PKK, οι αντάρτες επιστρέφουν και επιτίθενται ξανά στο Τουρκικό κράτος όπως συνέβη πρόσφατα στην πόλη Silvan.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.