Οι Τουρκικές επιχειρήσεις εδάφους στη Συρία είναι απίθανες λόγω της παρουσίας της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας

“Ένας ξένος στρατός είναι απίθανο να ξεκινήσει μια επιχείρηση εδάφους στη Συρία, λόγω των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  σχολιάζοντας την ετοιμότητα που έχει εκφράσει η Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία, “αν κριθεί απαραίτητο.”
“Δεν νομίζω ότι κάποιος θα αποφασίσει να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια και να προβεί σε οποιαδήποτε πρόκληση λόγω της ύπαρξης των Ρωσικών δυνάμεων [στη Συρία],” είπε ο Λαβρόφ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα μιας τουρκικής ή Σαουδικής εισβολής.
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “είναι απαραίτητο να πληροφορήσουμε, εκείνους που προσπαθούν να υποστηρίξουν μια στρατιωτική εισβολή, πως αυτό θα ήταν μια άμεση επίθεση”, σύμφωνα με το Σπούτνικ.

“Αλλά δεν νομίζω ότι έχουν καμία αιτία, ή τουλάχιστον κάποια δικαιολογία [για μια στρατιωτική εισβολή], επειδή η κατάπαυση του πυρός [στη Συρία] είναι τονωτική εκτός των άλλων”, πρόσθεσε.
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε στο Al-Jazeera ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία “εάν κριθεί απαραίτητο … για τη δική μας ασφάλεια.”
Ο Λαβρόφ είπε ότι ένας τρίτος είχε προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις ΗΠΑ να προστατεύσουν μέλη της ομάδας Al-Nusra Front στη Συρία.

“Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι συνέταιροι μας από τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα προσπάθησαν να μεγαλώσουν τα σύνορα της «ζώνης της σιωπής» για να συμπεριλάβει ένα σημαντικό μέρος των εδαφών που καταλαμβάνονται από την Al-Nusra. Καταφέραμε να σταματήσουμε αυτή τη πράξη καθώς ήταν απολύτως απαράδεκτη”, είπε.

“Αυτό δείχνει ότι κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τους Αμερικανούς. Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον τους να προστατέψουν την  Al-Nusra,” τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε στοιχεία που συνδέουν την τουρκική κυβέρνηση με το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL) και την Al-Nusra Front, που αποκλείστηκαν από τη συριακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και των ΗΠΑ το Φεβρουάριο.
Η Τουρκία πιστεύεται πως κάνει εμπόριο πετρελαίου και έργων τέχνης με τους τζιχαντιστές, που τους επιτρέπει να διασχίζουν ελεύθερα τα σύνορα και να εφοδιάζονται με όπλα.
Η Άγκυρα έχει ασκήσει πιέσεις για την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ σχεδόν από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, η οποία κυμαίνεται μεταξύ των προνομιακών γεωπολιτικών αντιπάλων της. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η φύση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι διαφορετική από τη συνεργασία της Μόσχας με την κυβέρνηση Ασάντ στη Συρία.”
Ο Άσαντ δεν είναι σύμμαχός μας, παρεμπιπτόντως. Ναι, μπορεί να τον στηρίζουμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της κατάστασης στη Συρία. Αλλά δεν είναι σύμμαχος με την έννοια την οποία η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ” είπε ο Λαβρόφ στο Σπούτνικ.

Ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ. κατηγόρησε την Άγκυρα πως πιέζει την ΕΕ να αποδεχθεί την ιδέα των «ασφαλών ζωνών» για την φιλοξενία προσφύγων από τα τουρκο-συριακά σύνορα, παρά το γεγονός πως η ιδέα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ.
“Ακόμα μιλάνε για ζώνες ασφαλείας. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να παίρνει την έννοια των ζωνών ασφαλείας ως δεδομένο υπό τον εκβιασμό από την Τουρκία », είπε.
“Τουλάχιστον, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν στο Ανόβερο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι “υποστηρίζουμε την ιδέα των ζωνών ασφαλείας”, το οποίο ο Ομπάμα αμέσως δημόσια αποκήρυξε, αλλά αυτό ακούγεται συμπτωματικό,” είπε ο ΥΠ.ΕΞ.
Ο υπουργός επέστρεψε, επίσης, στο θέμα του τζετ Su-24 της Ρωσίας που καταρρίφθηκε σε μία  αντι-τρομοκρατική αποστολή στη Συρία από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, το Νοέμβριο του περασμένου έτους.

“Η εκτίμησή μας είναι απολύτως σαφής: η τουρκική ηγεσία έχει διαπράξει ένα έγκλημα και ένα λάθος”, είπε περιγράφοντας την τραγωδία την οποία ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ως «μια μαχαιριά στην πλάτη» και οδήγησε τη Μόσχα στην επιβολή μιας σειράς κυρώσεων για την Άγκυρα.
Ο Λαβρόφ ήταν σίγουρος ότι παρόμοια περιστατικά “δεν είναι πλέον δυνατά, διότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα, και οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό.”

«Η Άγκυρα δείχνει ιμπεριαλιστική συμπεριφορά»
“Η Μόσχα έχει παρατηρήσει «νεο-οθωμανικές» τάσεις στις διεθνείς θέσεις της Τουρκίας, και όχι μόνο όταν πρόκειται για την κατάσταση στη Συρία”, είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στον ιστορικό προκάτοχο της χώρας, την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Τουρκία βρίσκεται πίσω από τις συζητήσεις για «ασφαλείς ζώνες» και το «Σχέδιο Β» για τη Συρία, η οποία αποκαλύπτει “επεκτατικές βλέψεις», σημείωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ παρά τη ρητή επιθυμία της ιρακινής κυβέρνησης ,που δεν είχε επιτρέψει ποτέ στις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν και είχε κατ ‘επανάληψη απαιτήσει να φύγουν.
“Η Τουρκία εμφανίζεται ενθουσιώδης να «επεκτείνει την επιρροή της και να επεκτείνει το έδαφός της,” εξήγησε. Ως παράδειγμα, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο 1.800 φορές το προηγούμενο έτος, με το ΝΑΤΟ να παραμένει με σφιχτά χείλη.
“Αυτό το είδος της ρητά επεκτατικής συμπεριφοράς, δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό”, τόνισε ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ.

πηγή: www.rt.com

ViaDiplomacy Newsroom