Τουρκική μεταγωγικό CN-235Μ-100 κατέπεσε στην επαρχία της Isparta – Το τέταρτο αεροσκάφος που χάνεται από το 2001

Ένα ακόμη τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου CN-235Μ-100 το τέταρτο εν σειρά κατέπεσε και συνετρίβη στην δυτική Τουρκία το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιανουαρίου. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση στο Eskişehir στις 11.03 το πρωί για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής αποστολής.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν οι δύο πιλότοι και ένας μηχανικός. Το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς τα νότια και το ίχνος του χάθηκε από το ραντάρ στις 12.50. Τελικά τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν στις 14.30 στην απομονωμένη περιοχή Yalvaç βόρεια της λίμνης Eğirdir στην επαρχία Σπάρτης.

Από την πτώση του αεροσκάφους σκοτώθηκαν και τα τρία άτομα του πληρώματος, ενώ σύμφωνα με τις αρχές στην περιοχή του ατυχήματος επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες με έντονη ομίχλη.

Πρόκειται για το τέταρτο ατύχημα με αεροσκάφους αυτού του τύπου που συμβαίνει από το 2001 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το πρώτο ατύχημα συνέβη 19 Ιανουαρίου του 2001 στην περιοχή της Καισάρειας όπου τα τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν το δεύτερο συνέβη στις 16 Μαΐου του 2001 στην Μαλάτεια όπου σκοτώθηκαν τα μέλη του πληρώματος και μέλη της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων Bordo Bereli. Συνολικά στο ατύχημα αυτό σκοτώθηκαν 34 άτομα.

Το τρίτο και πιο πρόσφατο ατύχημα έλαβε χώρα στις 18 Μαΐου του 2001 στην περιοχή της Άγκυρας με 4 νεκρούς όταν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου CN-235MP-100Μ με κωδικό TCSG-552 το οποίο εκτελούσε δοκιμές κατέπεσε και συνετρίβη. Συνολικά από το 2001 έχουν σκοτωθεί σε τέσσερα ατυχήματα 44 άνδρες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.