Τουρκική πρόκληση και μέσα στη Βουλή των Ελλήνων

Η Τουρκία υποστήριξε με θράσος τις πάγιες επεκτατικές της θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και μέσα στη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Ο Οσμάν Ακίπ Μπακ, βουλευτής του ισλαμικού κυβερνώντος Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) της Τουρκίας κατηγόρησε την Κύπρο για μονομερείς ενέργειες και υποστήριξε ότι όλη η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη στην Τουρκία και ότι δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο τούρκος βουλευτής είπε ότι «η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο. Αντίθετα στη βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει στην περιοχή – στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου – κάνει έρευνες σεισμογραφικής φύσης. Το Μπαρμπαρόσα διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους». Υποστήριξε μάλιστα ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για το μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Να υπάρξει σύγκλιση για την οποία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το 2008 αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία».

 

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.