Τουρκικό υποβρύχιο νότια της Κύπρου εντόπισαν τα πλοία της UNIFIL

Σε πλήρη ανάπτυξη όπως φαίνεται είναι η δύναμη κρούσης της μόνιμης επιχείρησης Mediteranean Shield του τουρκικού Ναυτικού στην Αν. Μεσόγειο αφού όπως αποδείχτηκε εκτός από τις δύο φρεγάτες την “Goksu” (F-497) και την “Gelibolu” (F-493) κλάσης O.H.Perry, την κορβέτα “Bartın” (F-504) κλάσης A69 Aviso και την πυραυλάκατο “Zipkin” (P-336) κλάσης Kilic II στην περιοχή περιπολεί και ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ το τουρκικό υποβρύχιο εντοπίστηκε τυχαία από την δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών κατά την διάρκεια των ερευνών του κυπριακού διθέσιου αεροσκάφους που πρόσφατα κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου σε απόσταση 45 μιλίων από την Λάρνακα. Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχε η γερμανική κορβέτα “Braunschweig” (F-260), και η βραζιλιάνικη φρεγάτα “Constituicao” (F-42) η οποία αποτελεί την ναυαρχίδα της δύναμης UNIFIL, ενώ συμμετείχε και η ελληνική πυραυλάκατος “Καβαλούδης” (P-24).

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ τα δύο μεγάλα πλοία επιφανείας της UNIFIL εντόπισαν με τα σόναρ τους το τουρκικό υποβρύχιο, το οποίο όπως φαίνεται δεν έκανε και ιδιαίτερες προσπάθειες για να αποφύγει τον εντοπισμό δεδομένου του τεράστιου θαλάσσιου χώρου στον οποίο κινείτο. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros, αλλά η παρουσία του δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι την ημέρα του αεροπορικού δυστυχήματος.

Η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί αιφνιδιασμό, αφού η τυπική σύνθεση της δύναμης κρούσης της επιχείρησης Mediteranean Shield περιλαμβάνει 2-4 φρεγάτες, 1-2 κορβέτες, 1-2 πυραυλακάτους, 1-2 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης της Ακτοφυλακής, ένα πλοίο ανεφοδιασμού και 1-2 υποβρύχια.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.