Τουρκικό βομβαρδιστικό τύπου F-4E 2020 Terminator κατέπεσε στο Ικόνιο – Και οι δύο πιλότοι είναι νεκροί

Τραγική κατάληξη είχε η τουρκο-αζερική αεροπορική άσκηση “Turaz Sahin 2015” όταν ένα βομβαρδιστικό F-4E 2020 Terminator της τουρκικής Αεροπορίας κατέπεσε στην περιοχή του Ικονίου όπου και διεξάγεται η άσκηση. Το τουρκικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο στις 08.58 και στις 09.50 θα πραγματοποιούσε άσκηση βομβαρδισμού στο πεδίο βολής που διατηρεί η τουρκική Αεροπορία στο Ικόνιο.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και τα δύο μέλη του πληρώματος.

Το F-4E 2020 Terminator ανήκε στο 112 Filo με την κωδική ονομασία Seytan η οποία επιχειρεί από την 1η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Εσκι Σεχίρ.

Πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα της τουρκικής Αεροπορίας μέσα σε λίγες ημέρες αφού στις 24 Φεβρουαρίου είχαν καταπέσει δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου RF-4ETM Isik με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τέσσερις πιλότοι.

Η συχνότητα των ατυχημάτων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Τουρκία η οποία μέσα σε περίπου 10 ημέρες έχασε τρία αεροσκάφη, δύο RF-4ETM Isik ένα F-4E 2020 Terminator και έξι συνολικά πιλότους.

Όσον αφορά τα F-4Ε 2020 Terminator από τα 54 που είχαν εκσυγχρονιστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ έναντι 600 εκατ. δολαρίων παραμένουν σε υπηρεσία μετά και το σημερινό ατύχημα 48 αεροσκάφη.

F-4E Terminator 2020  (3)

Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούσαν και θεωρητικά αποτελούν ακόμη και σήμερα τα πλέον ισχυρά αεροσκάφη κρούσης της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας αφού μπορούν να φέρουν μεγάλο όγκο σύγχρονου οπλικού φορτίου και είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών που υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις στο Ισραήλ (26 αεροσκάφη) και στην Τουρκία (28 αεροσκάφη) περιελάμβανε την δομική αναβάθμιση των αεροσκαφών, την εγκατάσταση νέων καλωδιώσεων, και την εγκατάσταση νέου ραντάρ και ηλεκτρονικών.

Το πακέτο εκσυγχρονισμού του αεροσκάφους περιελάμβανε το ραντάρ της ισραηλινής εταιρείας Elta EL/M-2032 ISAR με δυνατότητες SAR/GMTI, τον υπολογιστή αποστολής IAIC, την εγκατάσταση αρτηρίας δεδομένων MIL-STD-553B, έναν νέο υπολογιστή πτήσης της Astronautics και νέα συστήματα UHF, IFF, AVTR.

Όσον αφορά την αυτοπροστασία του αεροσκάφους τοποθετήθηκαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία περιελάμβαναν το σύστημα παρεμβολής EL/L-8222 της Elta και το δέκτη προειδοποίησης ραντάρ (RWR) AN/ALQ-178V3

Το αεροσκάφος μπορεί να φέρει τους πυραύλους AGM-142 Popeye/Have Nap, AGM-65D/G Maverick, AGM-88 HARM, το ισραηλινό ατρακτίδιο σκόπευσης Litening-II, κατευθυνόμενες βόμβες GBU-10/12 Paveway II LGB, ενώ μπορεί να εξαπολύσει βλήματα αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow and AIM-9 Sidewinder.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.