Τούρκος Πτέραρχος για το Πραξικόπημα : Θα χρειαστούν 10 χρόνια για να ανακάμψουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Την πεποίθηση του ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια για να ανακάμψουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις συνέπειες του αποτυχημένου πραξικοπήματος εξέφρασε ο εν αποστρατεία Πτέραρχος Bilgin Balanlı. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο σχεδιαζόμενο πραξικόπημα Balyoz (Βαριοπούλα) το οποίο είχε αποκαλυφτεί πριν από 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδίαζαν το 2003 την πραγματοποίηση πραξικοπήματος σε συνδυασμό με μια εισβολή στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου των Δωδεκανήσων και άλλων νησιών του κεντρικού ανατολικού Αιγαίου (σχέδιο Suga).

Μετα την αποκάλυψη των σχεδίων η κυβέρνηση του Erdogan είχε συλλάβει 263 αξιωματικούς μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πτέραρχος Bilgin Balanlı.

Τελικά και οι 263 αξιωματικοί απαλλάχτηκαν των κατηγοριών στις 31 Μαρτίου του 2015 αφού ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι το ψηφιακό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί στο κατηγορητήριο των αξιωματικών και αποδείκνυε την συμμετοχή των αξιωματικών στο σχεδιασμό του πραξικοπήματος ήταν ψεύτικο.

Σύμφωνα με τον εν αποστρατεία Πτέραρχος Bilgin Balanlı η μαχητική ικανότητα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμενων θα φτάσει στο επίπεδο που βρισκόταν το 2011 το 2026 συνέπεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Η υπονόμευση των δυνατοτήτων της Τουρκικής Αεροπορίας ξεκίνησε με το 2011 με την σύλληψη των αξιωματικών της Balyoz (Βαριοπούλα) αφού οι αντικαταστάτες των Αεροπόρων που συνελήφθηκαν για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα πραγματοποίησαν σύμφωνα με Bilgin Balanlı τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία και επιχειρησιακή ικανότητα της Αεροπορίας αφού οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις δεν κατάφεραν να εντοπίσουν και να αποβάλουν από αυτές τα κακοποιά στοιχεία όπως σημειώνει που πραγματοποίησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.