Τούρκος βουλευτής απειλεί μέσα στην ελληνική Βουλή: «Οι ενέργειες στην Κύπρο θα έχουν συνέπειες»

Σε μια απίστευτα προκλητική δήλωση προχώρησε Τούρκος βουλευτής μέσα στην ελληνική Βουλή, ο οποίος είπε ότι η μονομερής εξόρυξη υδρογονανθράκων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες!

Την απίστευτη αυτή δήλωσε έκανε κατά την διάρκεια των εργασιών τις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ που είπε «Δεν είναι αποδεκτό και θα έχει συνέπειες»

Ο Τούρκος βουλευτής του Ερντογάν, Αχμέτ Γιλντίζ ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. «Αν υπάρχει ανάγκη εξόρυξης υδρογονανθράκων αυτή μπορεί να γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες.

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν (το μοίρασμα των κοιτασμάτων) η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».«Η Ελληνική πλευρά εμμένει σε μονομερείς ενέργειες»

Στο ίδιο προκλητικό μήκος για τις τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό εμφανίσθηκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας Οσμαν Ασκίν Μπακ λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο.

Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι «χλιαρές» απαντήσεις στους δύο τούρκους αντιπροσώπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη και Κωνσταντίνου Δουζίνα, με τον πρώτο να παραλληλίζει το πρόβλημα με την Τουρκία με αυτό των Σκοπίων και να λέει ότι «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονίας».

ViaDiplomacy Newsroom