Τουσκ: “Κοινή απόφαση των 28 το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου” – Τι έγινε, τελικά, στην Σύνοδο;

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο twitter δήλωσε πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter, απαντά στον κ. Τουσκ ότι “ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η ΕΕ δεν έχει μέλλον αν προχωρά σε μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα”.

“Περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28. Και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν” τονίζει. Μείζον θέμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκύπτει σύμφωνα με τη ΝΔ από τις αναρτήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος και υποστηρίζει πως η απόφαση για κλείσιμο των συνόρων συνιστά όχι μονομερή ενέργεια αλλά μέρος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σε ανάρτησή του στο twitter καλεί το Μαξίμου να διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των 28 για το κλείσιμο των συνόρων επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση « υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom