Τουρκία και Αρμενία συζητούν με τις ευλογίες της Μόσχας – Η Αθήνα αγνοεί την επικοινωνία με το Μπακού για χάρη των Αρμενίων Φενταΐ

Ξεκάθαρα, με τις ευλογίες της Μόσχας Αρμένιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι αντάλλαξαν πρόσφατα θετικές δηλώσεις που σηματοδοτούν μια μικρ΄ή αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι έτοιμος για συμφιλίωση με την Τουρκία «χωρίς προϋποθέσεις». Την ίδια ώρα πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε έτοιμος για σταδιακή ομαλοποίηση εάν η Αρμενία «δηλώσει την ετοιμότητά της να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση». Πιο πρόσφατα, ο βοηθός και εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία «κοιτάζει θετικά προς την εξομάλυνση» με την Αρμενία, ενώ το Ερεβάν επέτρεψε στην Turkish Airlines να πετάξει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, μέσω του εναέριου χώρου της.

Ακ΄όμα πιο ισχυρό μήνυμα είναι η πρόσφατη αποκάλυψη του πενταετούς κυβερνητικού σχεδίου δράσης της Αρμενίας, που εγκρίθηκε από τη νομοθετική αρχή, και το αναφέρει ότι «η Αρμενία είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία». Εάν εφαρμοζόταν πλήρως, πιθανότατα θα είχε τη μορφή αποκατάστασης πλήρων διπλωματικών σχέσεων και ίσως ανοίγματος των συνόρων 300 χιλιομέτρων, που έκλεισαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το πιο σημαντικό είναι ότι το πενταετές σχέδιο τονίζει ότι η Αρμενία θα προσεγγίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης «χωρίς προϋποθέσεις» και λέει ότι η δημιουργία σχέσεων με την Τουρκία είναι «προς το συμφέρον της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».

Η Αρμενία έχει έρθει σε τέτοια δύσκολη μετά την ήττα στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό και αφήνει στην ΄άκρη την «πολιτική του ιστορικού» παραπόνου» με την οποία οι μόνοι κερδισμένοι ήταν οι Αρμένιοι της διασποράς. Η Μόσχα από την στιγμή που έχει τον έλεγχο του Ερεβάν, του Μπακού και της Άγκυρας, θα επιδι΄ώξει μια προσέγγιση των τριών χωρών ώστε να μπορέσει να ελέγξει όλους τους δρόμους μεταφοράς και αγωγών.

Η Ελλάδα δεν μπορεί η αγνοεί την σημα΄σία της παρουσίας στην περιοχή;

Την ώρα που οι Αρμένιοι οι οποίοι ζούν στην χώρα τους, συζητούν με την Τουρκία για να εξασφαλ΄ίσουν με ρεαλισμό την συνέχεια της πατρίδας τους, η Αθήνα όχι μόνο απουσιάζει από τις εξελίξεις στην περιοχή -και πάλι- αλλά συμπεριφέρεται και φοβικά δίνοντας λόγο πολλές φορές στους «Αρμενίους Φενταΐ», οι οποίοι εκτός από τι είναι μια φανατική μειοψηφία στο εσωτερικό της Αρμενίας, στο εξωτερικό ζούν στην περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα και αναλαμβ΄άνουν την «τιμωρία» όσων δεν συμφωνούν με τους ίδιους.

Όση σημασία έχει η παρουσία της Ελλάδας στην Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο, άλλη τόση σημασία έχει η παρουσία της στον Καύκασο. Και έχει σημασία όχι μόνο λόγω ενεργειακών συμφερόντων (Νότιος Διάδρομος), και της παρουσίας των συμμάχων της στο Αζερμπαϊτζάν (Ισρα΄ήλ, Αίγυπτος, ΗΠΑ), αλλά γιατί η Ελλάδα είναι το κέντρο του τόξου Κασπία, Ανατολική Μεσόγειος, Βόρεια Αφρική. Πρόκειται για ένα τόξο το οποίο αποτελεί εκτός από την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στην Κίνα, είναι και ο χ΄ώρος που υποδέχεται όλη την Ενέργεια που θα είναι καταλυτική στην Ενεργειακή μετάβαση.

Όσο παράξενο και αν φαίνεται, μετά το Ισραήλ που είναι στρατιωτική λύση για το Αζερμπαϊτζάν η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να αποτελέσει πολιτική λύση για το Μπακού, να το φέρει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έτσι να μειώσει την πολιτική εξάρτηση από Τουρκία και Ρωσία

Αν η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Μπακού είναι νωρίς για να πραγματοποιηθεί, οι υφυπουργοί εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Ανδρέας Κατσανιώτης, ΄ μπορούν και έχουν λόγους να επισκεφτούν το ΑζερμπαΪτζάν. Ο Κώστας Φραγκογιάννης ως εκπρόσωπος της Οικονομικής Διπλωματίας μπορεί να ηγηθεί αποστολής, ειδικά στο τομέα Ενέργειας και Γεωργίας, ενώ ο Ανδρέας Κατσανιώτης μπορεί να επισκεφτεί την σημαντική Ελληνική Κοινότητα.

Μετά από αυτό οι σχέσεις των δύο χωρών θα εξαρτηθούν από ίδιο το Αζερμπαϊτζάν

ViaDiplomacy Newsroom