Τουρκικό ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε «με ανησυχία» τις φερόμενες ως επιθέσεις κατά Τατάρων στην κατειλημμένη από τη Ρωσία Κριμαίας

Επίθεση κατά της Μόσχας για τη μεταχείριση των τουρκόφωνων ταταρικών πληθυσμών της Κριμαίας εξαπέλυσε η Αγκυρα τη Δευτέρα, καθώς η Τουρκία φαίνεται να αυξάνει την ένταση και με τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η Τουρκία παρακολουθεί «με ανησυχία» τις φερόμενες ως επιθέσεις και συλλήψεις μελών της μειονότητας των Τατάρων στην κατειλημμένη από τη Ρωσία ουκρανική περιφέρεια της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για «το πιο πρόσφατο παράδειγμα των πολιτικών συστηματικής καταπίεσης» σε βάρος του ταταρικού πληθυσμού της χερσονήσου.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στους αδελφούς της, τους Τατάρους της Κριμαίας, που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους με ειρηνικό τρόπο και προσπαθούν να ακούγεται η φωνή τους μέσω δημοκρατικών μεθόδων,» ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν αντισταθεί σθεναρά στην επιχειρούμενη προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, μετά την είσοδο ρωσικών στρατευμάτων τον Φεβρουάριο του 2014 στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Αγκυρα ενοχλήθηκε και από την κίνηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που δέχθηκε τη Δευτέρα στη Μόσχα αντιπροσωπεία του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικό), την ώρα μάλιστα που είχε φτάσει στη Μόσχα και αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ViaDiplomacy Newsroom