Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στην Τυνησία πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα

«Ανησυχούμε βαθιά για την αναστολή των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου που αντιπροσωπεύουν τη βούληση των πολιτών στην Τυνησία. Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό σύμφωνα με το σύνταγμα της Τυνησίας». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα της Βορείου Αφρικής.

Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ είχε ανακοινώσει πως αναστέλλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για έναν μήνα, αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και αίρει τη ασυλία των βουλευτών. Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά επικαλούμενος το άρθρο 80 του Συντάγματος, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση που παραλύει τη χώρα εδώ και μήνες.

Ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης του Ενάχντα, είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρασίντ Γανούσι, εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού

Καθιστική διαμαρτυρία μπροστα από το κοινοβούλιο της Τυνησίας πραγματοποιεί ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρασίντ Γανούσι, αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού.

Ο Γανούσι βρίσκεται μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο με βουλευτές του του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμικού Ενάχντα, του οποίου και είναι επικεφαλής. 

Ο Γανούσι και οι βουλευτές του μετέβησαν στο κοινοβούλιο στις 3:00 π.μ., αλλά βρίσκονται αποκλεισμένοι έξω από το κτίριο, πίσω από τις κλειστές πόρτες τις οποίες φυλάσσουν στρατιώτες.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Τυνήσιου προέδρου συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ενάχντα, ενώ μπόδισαν υποστηρικτές του κόμματος να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.

ViaDiplomacy Newsroom