Τούρκοι από το Τζαμί στην Μαριούπολη: «Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πτώματα αμάχων-Τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία»

Ο Ισμαήλ Χατσιόγλου, επικεφαλής του Τζαμί Σουλτάνου Σουλεϊμάν στη Μαριούπολη, είπε στο BIRN την Τετάρτη ότι παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, ελπίζει ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας θα εξασφαλίσουν την εκκένωση των Τούρκων από την πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 152 Τούρκοι πολίτες στη Μαριούπολη. Περισσότεροι από 50 από αυτούς που ήταν στο τζαμί προσπαθούν τώρα που μιλάμε, να φύγουν από την πόλη με τα δικά τους αυτοκίνητα, αλλά έχουν απομείνει 30 Τούρκοι στο Τζαμί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν και άλλοι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στα σπίτια τους γύρω. την πόλη», είπε ο Χατσιόγλου.

Ο Χατσιόγλου είπε ότι ο ρωσικός στρατός έχει οργανώσει μαζικές και τρομακτικές επιθέσεις στην πόλη.

«Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πτώματα αμάχων. Τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία», είπε ο Χατσιόγλου.

«Έχουμε χάσει όλες τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις μας εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών. Οι Τούρκοι στο τζαμί και σε άλλα μέρη της πόλης περιμένουν νευρικά μια εκκένωση», πρόσθεσε.

Ο Χατσιόγλου είπε ότι ένας πύραυλος έπεσε μόλις 700 μέτρα μακριά από το τζαμί της Μαριούπολης και μια οβίδα όλμου έπεσε στον κήπο του τζαμιού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα την Τετάρτη για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η κατάσταση των Τούρκων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα της συνάντησης, μαζί με τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Τουρκίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Προτεραιότητά μας είναι η εκκένωση των πολιτών μας και άλλων πολιτών από τη Μαριούπολη. Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα με τον Λαβρόφ και τον ρωσικό στρατό. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα με τη ρωσική και την ουκρανική πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Ο Τσαβούσογλου είπε ωστόσο ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη και είναι πολύ δύσκολο να εκκενωθούν Τούρκοι πολίτες και να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία για άλλη μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία για την ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη.

«Προσπαθούμε να ανοίγουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους κάθε μέρα», είπε ο Λαβρόφ, κατηγορώντας τις ουκρανικές αρχές ότι έκλεισαν κάθε έξοδο από την πόλη.

Όμως στη Μαριούπολη, ο Χατσιόγλου, ο οποίος προσπαθεί να οργανώσει προσπάθειες εκκένωσης και βρίσκεται σε επικοινωνία με Τούρκους διπλωμάτες, είπε ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την ουκρανική πλευρά κάθε λεπτό. Προσπαθούν να μας βοηθήσουν όσο μπορούν, αλλά η Ρωσία δεν μας επιτρέπει να φύγουμε από την πόλη και τα λεωφορεία μας δεν μπορούν να εισέλθουν στην πόλη λόγω του ρωσικού στρατού», είπε ο Χατσίογλου.

Είπε ότι τα λεωφορεία εκκένωσης απομακρύνθηκαν την Τετάρτη επειδή οι ρωσικές στρατιωτικές περίπολοι κατηγόρησαν τους οδηγούς για κατασκοπεία.

«Παρά όλες τις κακουχίες και την τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση, είμαι βέβαιος ότι ο Τσαβούσογλου θα φέρει μια λύση μετά τις επισκέψεις του στη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε ο Χατσίογλου.

ViaDiplomacy Newsroom