Τούρκοι διανοούμενοι: Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων

Πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ εμποδίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Stockholm International Peace Research Institute, ένα think tank με έδρα τη Στοκχόλμη, οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 39% των συνολικών παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2022 και ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας αγγίζει τα 858 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν αυτόν τον τεράστιο προϋπολογισμό για τον εξοπλισμό και τη βιομηχανία όπλων αντί για την εκπαίδευση, την υγεία, τις υποδομές, τα δημόσια έργα, τις μεταφορές, την κοινωνική ασφάλιση και τη διατροφή των παιδιών», είπε ο Μπαρίς Ντόστερ, του Πανεπιστήμιου Μαρμαρά με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σε πρόσφατη συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο της ΄Κίνας, Xinhua.

«Αυτό αφορά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει — οικονομικά, πολιτικά, βιομηχανικά και διπλωματικά — μόνο με πολέμους», σημείωσε

Ο μελετητής κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προέτρεψαν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, να οπλιστούν.

«Το παράδειγμα της Ουκρανίας, το οποίο όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι εμφανές», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν όπλα και βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα. «Οι ΗΠΑ πολιορκούν τη Ρωσία από τον στενό τους κύκλο, σχεδόν σπρώχνοντας την Ουκρανία στο μέτωπο και ζητώντας συνεχή παράταση του πολέμου».

Ο Ντόστερ τόνισε επίσης την αυξανόμενη επιρροή και τον ρόλο της βιομηχανίας όπλων των ΗΠΑ στην οικονομία της χώρας.

Ο Έσερ Κέσκιν, δημοσιογράφος που καλύπτει τις διεθνείς σχέσεις, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαθέσουν τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό σε ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Πολλές χώρες, ειδικά στην Αφρική, αντιμετωπίζουν σήμερα ζωτικά προβλήματα. Σε αυτό το σημείο, ο προϋπολογισμός που διατίθεται για στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να δαπανηθεί για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Κέσκιν στο Xinhua. «Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός μπορεί επίσης να αφιερωθεί στην ανακάλυψη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην εύρεση άλλων πόρων για την αντικατάσταση του πετρελαίου και του πλαστικού», πρόσθεσε.

Απηχώντας τον Keskin, ο Mehmet Emre Ozturk, ένας άλλος δημοσιογράφος, προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να φέρουν στο προσκήνιο τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και να επενδύσουν στον τομέα αυτό.

«Τα κλιματικά και περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν φτάσει στο επίπεδο που μπορούν να δημιουργήσουν κρίσεις και χάος σε τεράστια κλίμακα», δήλωσε ο Ozturk στο Xinhua.

Ο Ozturk πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν ακόμη χώρες με υπανάπτυκτες υποδομές που χρειάζονται βοήθεια για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

«Αυτές οι στρατιωτικές δαπάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλήρως για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας παρέχοντας έργα υποδομής για να επιτευχθεί μια καλύτερη ζωή, να φτάσουν σε ευημερούσες κοινωνίες και ένα παγκόσμιο περιβάλλον ειρήνης», είπε ο Ozturk

ViaDiplomacy Newsroom