Τραμπ: Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Γάζας

«Τώρα ξεκινά η ανοικοδόμηση» της Γάζας δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας «υπέροχη» τη σημερινή ημέρα για τη Μέση Ανατολή, στη Σύνοδο για τη Γάζα που φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο και όπου οι διεθνείς διαμεσολαβητές υπέγραψαν μια διακήρυξη για το τέλος του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στο εξής στη Μέση Ανατολή θα βασιλεύει «η ειρήνη». «Καταφέραμε μαζί αυτό που όλος ο κόσμος νόμιζε αδύνατον. Επιτέλους, έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε. Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Ιερουσαλήμ, όπου τον υποδέχτηκαν σαν ήρωα, ο Τραμπ κήρυξε στο ισραηλινό κοινοβούλιο «το τέλος του μακρού εφιάλτη» για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση των τελευταίων 20 εν ζωή ομήρων και την αποφυλάκιση περίπου 2.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Στο Σαρμ ελ Σέιχ, ο Τραμπ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ήταν οι συμπρόεδροι της Συνόδου για τη Γάζα, παρουσία 31 ηγετών χωρών και διεθνών οργανισμών.
Ούτε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε εκπρόσωποι της Χαμάς ήταν παρόντες. Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πήγε στο Σαρμ ελ Σέιχ και αντάλλαξε χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο τελευταίος υποδέχτηκε τους ηγέτες στο κόκκινο χαλί, χαμογελώντας και ανταλλάσσοντας χειραψία με όλους. Μπροστά από τη μεγάλη επιγραφή «Ειρήνη 2025», ο Τραμπ ύψωσε πολλές φορές τον αντίχειρά του, μπροστά στις κάμερες, σε ένδειξη επιδοκιμασίας.
Οι μεσολαβήτριες χώρες -ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ, Τουρκία- υπέγραψαν με την ευκαιρία αυτή μια διακήρυξη για τη Γάζα, ως εγγυήτριες της συμφωνίας που έχει ως στόχο τον τερματισμό του πολέμου. «Το έγγραφο θα περιγράφει τους κανόνες και τις διατάξεις και πολλά άλλα πράγματα» είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας δύο φορές: «Αυτό θα κρατήσει». Δεν έδωσε όμως άλλες διευκρινίσεις.
Νωρίτερα, στην Πλατεία των Ομήρων, στο Τελ Αβίβ, εκτυλίχθηκαν σκηνές αγαλλίασης, όταν απελευθερώθηκαν οι 20 όμηροι που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς. Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έκρηξη χαράς συνόδευσε την άφιξη των λεωφορείων που μετέφεραν τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές. Άλλα λεωφορεία κατευθύνθηκαν στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περίμεναν χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και της Χαμάς.
Ο Τραμπ επαίνεσε τον πρόεδρο Σίσι για τον ρόλο που έπαιξε για την ειρήνη στη Γάζα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Αιγύπτιου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος τον υποδέχτηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ, πριν από τη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Γάζα που φιλοξενείται στο αιγυπτιακό θέρετρο.
«Διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο. Το εκτιμώ πολύ» είπε ο Τραμπ για τον Σίσι, τον οποίο αποκάλεσε «ισχυρό ηγέτη» σημειώνοντας ότι κρατά χαμηλά την εγκληματικότητα στη χώρα του.
Ο Τραμπ σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες για τη «δεύτερη φάση» της συμφωνίας για τη Γάζα και επανέλαβε ότι και το Ιράν «θέλει να κάνει συμφωνία».
Ο Σίσι από την πλευρά του δήλωσε ότι ήταν βέβαιος πως ο Τραμπ ήταν ο μόνος ικανός να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.
Συνάντηση Μελόνι – αλ Σίσι στο Σαρμ ελ Σέιχ
H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή στο Σαρμ ελ Σέιχ, είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, “οι δυο ηγέτες συζήτησαν τα επόμενα βήματα του ειρηνευτικού σχεδίου και η Ιταλίδα πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας της να συμβάλει στη σταθεροποίηση, στην ανοικοδόμηση και στην ανάπτυξη της Λωρίδας της Γάζας, όπως και στο να δοθεί νέα ώθηση σε μια πολιτική διαδικασία προς την κατεύθυνση ενός πλαισίου ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, η οποία να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών”.
Όπως πρόσθεσε η κυβέρνηση της Ρώμης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της Τζόρτζια Μελόνι με τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έγινε αναφορά στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και στο ιταλικό σχέδιο συνεργασίας με την Αφρική, ιδίως στους τομείς της κατάρτισης, της βιώσιμης γεωργίας και της ενέργειας.