Τρεις θάνατοι Τσέχων διπλωματών μέσα σε πέντε μήνες

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση της Τσεχίας μετά τον αιφνίδιο θάνατο τριών διπλωματών της. Και μάλιστα μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος «Politico», οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας προτρέπει το προσωπικό να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Λιπάβσκι, έσπευσε να επισημάνει ότι οι θάνατοι των τριών διπλωματών δείχνουν ότι εργάζονται «σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και βρίσκονται συχνά απομονωμένοι από τις οικογένειές τους. Το σχετικό άρθρο αναφέρει επίσης ότι ο Λιπάβσκι έστειλε επιστολή στο προσωπικό του υπουργείου του καλώντας τους εργαζόμενους να προσπαθήσουν να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

«Το γεγονός ότι τρεις Τσέχοι διπλωμάτες, ηλικίας 46 έως 55 ετών, πέθαναν ξαφνικά τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση της χώρας», σχολιάζει το «Politico». Στην επιστολή που έχει περιέλθει στα «χέρια» του POLITICO, ο Γιαν Λιπάβσκι καλεί τους εργαζόμενους στο υπουργείο Εξωτερικών να μην υποτιμούν την ανάγκη φροντίδας της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας.

«Μην ξεχνάτε ότι κάθε δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, έχει τις δικές της αξίες και φιλοδοξίες, αλλά και «υγιή» όρια», υπογραμμίζει η σχετική επιστολή, προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της οικογενειακής ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις διπλωμάτες απεβίωσαν μέσα σε πέντε μήνες από φυσικά αίτια.

Ο θάνατός τους «δείχνει ότι η θέση αυτή, συνεπάγεται εργασία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και συχνά σε απομόνωση από την οικογένεια… «Οι συνάδελφοί μας εκτελούν αυτήν την εργασία ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιορισμένη κινητικότητα στη χώρα που έχουν αποσπαστεί. Οι διπλωμάτες εκτίθενται όχι μόνο σε μεγάλη πίεση στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή, αλλά και συχνά σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η επιστολή του Λιπάβσκι.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να κάνει αλλαγές για να βοηθήσει τους διπλωμάτες να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν εν ώρα εργασίας. Τα μέτρα που τίθενται υπό συζήτηση περιλαμβάνουν την αύξηση των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης για τους διπλωμάτες αλλά και τις οικογένειές τους.

«Υπάρχει ένα σύστημα υποστήριξης στο υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου ενός ψυχολόγου», δήλωσε η πρέσβειρα της Τσεχίας στην ΕΕ Εντιτά Χρντά.
Η ίδια υποστήριξε ότι η επιστολή του Λιπάβσκι αφορά και τους υπαλλήλους μόνιμων αντιπροσωπειών.

Τον περασμένο μήνα, η αναπληρώτρια πρέσβης της Τσεχίας στο Ισραήλ, Μόνικα Στουντενά απεβίωσε ξαφνικά σε ηλικία 50 ετών. Τον Φεβρουάριο, ο Γιακούμπ Ντιρ, πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πολωνία και πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Τσεχίας στην ΕΕ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 46 ετών. Τον Νοέμβριο του 2022, η πρέσβης της Τσεχίας στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν Κατείνα Φιαλκοβά πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 55 ετών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom