Τρία τουρκικά Μ60A3 TTS έπληξαν με πυραύλους οι μαχητές του SDF στην Β. Συρία (Video)

Μετα από τρεις ημέρες προέλασης οι Τουρκικές δυνάμεις στην Βόρεια Συρία αντιμετώπισαν σε κατά μέτωπό επίθεσης τις δυνάμεις του SDF στην περιοχή του χωριού Amarinah οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Jarablus.

Αποτέλεσμα των μαχών που διεξήχθησαν στην περιοχή αυτή ήταν η ολική καταστροφή ενός τουρκικού άρματος μάχης Μ-60A3 TTS και η πρόκληση ζημιών σε ένα ακόμη.

Το πρώτο άρμα χτυπήθηκε από ένα αντιαρματικό πύραυλο Milan και το δεύτερο από ένα ρωσικό πύραυλο τύπου 9Μ133 Kornet-E.

Στο τουρκικό άρμα που καταστράφηκε από πλήγμα των μαχητών του SDF προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αρματιστή και τον τραυματισμό τριών ακόμη.

Τις βραδυνές ώρες της 27ης Αυγούστου οι δυνάμεις του SDF έπληξαν και τρίτο τουρκικό άρμα βόρεια του χωριού Amarinah.

Από την 25η Αυγούστου οι δυνάμεις του FSA και του Τουρκικού τεθωρακισμένου αποσπάσματος το οποίο διαθέτει 35 άρματα μάχης Μ-60A3 TTS και 20 ΤΟΜΑ, με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροσκαφών προσπαθεί να καταλάβει τα χωριά Amarinah και Ayn al-Bayda, τα οποία υπερασπίζονται μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Jarablus, των οργανώσεων Jaysh al-Thwar, Liwa al-Seljukiya και την Ταξιαρχίας Seljuk.

Οι επιχειρήσεις στον ποταμό Sajur βόρεια του οποίου βρίσκεται το χωριό Amarinah, θα κρίνουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του SDF απέναντι στην προσπάθεια του FSA και του Τουρκικού στρατού να εκδιώξει τους Κούρδους και τους Συμμάχους τους ανατολικά του Ευφράτη.

Προς ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται στο χωριό Amarinah το SDF έστειλε 250 νέους μαχητές, ενώ στην πόλη Manbij το τοπικό Στρατιωτικό Συμβούλιο οργανώνεται για να αμυνθεί.

Όσον αφορά την εξέλιξη των μαχών στα υπόλοιπα μέτωπα ο FSA κατάφερε να καταλάβει τα χωριά Maz’allah και Yusuf Bayak στο βόρειο μέτωπο.

Μετά από αυτές τις επιτυχίες το βόρειο μέτωπο μεταξύ του SDF και του FSA ορίζεται από τα χωριά Ez Zahiriyah Kandatiyah, Yusuf Bayak Maz’ allah και τη περιοχή βόρεια του χωριού Amarinah που ελέγχεται από τον FSA και τις Τουρκικές δυνάμεις.

NORTH SYRIA FSA MAP

Σε μια άλλη περιοχή της βορείου Συρίας και πιο συγκεκριμένα στην παραμεθόριο πόλη Kobani ο Τουρκικός Στρατός εισήλθε στο συριακό έδαφος με θωρακισμένα οχήματα 4×4 τύπου Cobra και οι Τούρκοι στρατιώτες σκάβουν χαρακώματα.

Παράλληλα με τις μάχες που λαμβάνουν χώρα στην βόρεια Συρία, τέσσερις ρουκέτες έπληξαν τις βραδυνές ώρες την αεροπορική βάση του Diyarbakir, χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Τέλος όπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-amyna 80 τουρκικά άρματα μάχης Leopard-2A4, 27 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 15 αρματοφορείς της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς που εδρεύει στο Maltepe της Κωνσταντινούπολης μεταφέρονται από 24 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου στο Gaziantep της ΝΑ Τουρκίας, έδρα της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.LEO2A4 SYRIA

Από αυτά, τα 15  Leopard-2A4 έχουν ήδη φτάσει στην συνοριογραμμή και αναμένεται να εισβάλουν στο συριακό έδαφος.

Εάν τελικά η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα γερμανικής κατασκευής άρματα Leopard-2A4 στην εισβολή στην Συρία και πιο ειδικά σε μάχες κατά του SDF ενδέχεται να υπάρξει σοβαρή αντίδραση από την γερμανική κυβέρνηση, αφού τα άρματα αυτά χρησιμοποιούνται σε επιθετική ενέργεια πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας κατά ενός εχθρού του SDF που διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Δύση.

Όσο και αν οι Τούρκοι προσπαθούν να πείσουν την Δύση ότι βασικός σκοπός τους στην βόρειο Συρία είναι η καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, όλες οι κινήσεις τους δείχνουν κάτι διαφορετικό.

Τόσο η κατεύθυνση των επιθετικών ενεργειών των δυνάμεων του FSA και του Τουρκικού Στρατού που όπως δείχνουν τα δεδομένα αντικειμενικός στόχος είναι η πόλη Manbij, όσο και το τελεσίγραφο που έδωσε στο SDF ο FSA για την εκκένωση της περιοχής Shahba με με έδρα την πόλη Manbij, επιβεβαιώνουν τις αληθινές προθέσεις των Τούρκων που δεν είναι άλλες από την απόσυρση των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη.

Επομένως η χρήση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard-2A4 σε μια επιχείρηση εισβολής σε ένα κυρίαρχο κράτος, κατά μιας πολιτικής οντότητας η οποία πρόσκειται φιλικά στην Δύση, ενέχει σοβαρούς κινδύνους να προκαλέσει νέα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία δεδομένης της ευαισθησίας του γερμανικού πολιτικού συστήματος αναφορικά με την χρήση των γερμανικών οπλικών συστημάτων που έχουν πωληθεί σε άλλες χώρες.

https://www.youtube.com/watch?v=aOdgoqd3v9o

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.