Τρείς απόπειρες σαμποτάζ απέτρεψε στην βόρεια Κριμαία η FSB

Τρείς απόπειρες σαμποτάζ από τις Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να απέτρεψαν οι Ρωσικές αρχές στην ανατολική και βόρεια Κριμαία σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία FSB.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική υπηρεσία το βράδυ της 6ης προς την 7η Αυγούστου Ουκρανοί σαμποτέρ διέσχισαν τα σύνορα στις περιοχές των πόλεων   Krasnoperekopsk και Perekop στην βορειοδυτική Κριμαία. Σύμφωνα με την FSB η υπηρεσία έλαβε πληροφορίες για την ύπαρξη στρατιωτικού υλικού πλησίον της πόλης Armyansk.

Στην περιοχή εστάλη δύναμη της FSB η οποία εντόπισε μια ομάδα 20 ατόμων οι οποίοι φόρτωναν σε οχήματα πυρομαχικά και εκρηκτικά. Τα άτομα αυτά μόλις αντιλήφθηκαν τους άνδρες της FSB άνοιξαν πύρ εναντίον τους με αποτέλεσμα οι άνδρες της FSB να απαντήσουν στα πυρά και να ξεκινήσει μια έντονη συμπλοκή.

Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής των πυρών ένα Ρώσος πράκτορας σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία από τους 20 άνδρες της ξένης ομάδας 14-15 κατάφεραν να διασχίσουν τα υδάτινα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία με την υποστήριξη ενός θωρακισμένου οχήματος τύπου BTR-80 κοντά στην περιοχή Sivash στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας.

Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν είκοσι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και επιθετικά τυφέκια συνολικού βάρους 500 κιλών.

Τα υπόλοιπα 4-5 άτομα της ξένης ομάδας εγκλωβίστηκαν στο έδαφος της Κριμαίας και συνελήφθησαν.

Το βράδυ της 7ης Αυγούστου προς την 8η Αυγούστου οι δυνάμεις της FSB απέτρεψαν ακόμη δύο προσπάθειες εισόδου σαμποτέρ στην Κριμαία όπου κατά την διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε ένας ακόμη στρατιώτης και ένας τραυματίστηκε.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.