Τρείς δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου στα Φώκλαντ οι Βρετανοί ανησυχούν ακόμη για τις διεκδικήσεις της Αργεντινής

Ακόμη και 29 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στα νησιά Φώκλαντ η Βρετανία ανησυχούσε για τις προθέσεις της Αργεντινής αναφορικά με το καθεστώς των νησιών αυτών σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν πρόσφατα στην δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα το 2011 η κυβέρνηση της Βρετανίας πραγματοποίησε εκτεταμένες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών με αντικείμενο τις προθέσεις του Μπουένος Άιρες για τα νησιά Φώκλαντ.

Όπως αποκαλύπτει έγγραφο που διέρρευσε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν και ψυχολογικές επιχειρήσεις στην νοτιοαμερικανική χώρα. Οι πληροφορίες διέρρευσαν στον τύπο από την ενημερωτική ιστοσελίδα της Αργεντινής TN.com και σύμφωνα με αυτές οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν για πέντε χρόνια από το 2006 έως το 2011 επιχειρήσεις για την συλλογή πληροφοριών και προώθησης των βρετανικών θέσεων στην Αργεντινή.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία QUITO, αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση των προσπαθειών της κυβέρνησης της Αργεντινής να υπονομεύσει την βρετανική διοίκηση στα νησιά.

Η διαρροή προς τα ΜΜΕ της Αργεντινής πραγματοποιήθηκε από τον Edward Snowden τον πρώην στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TN.com η μακροχρόνια επιχείρηση στην Αργεντινή πραγματοποιήθηκε από την Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG) μια μονάδα της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Government Communications Headquarters (GCHQ) ίσως η πλέον άγνωστη υπηρεσία του βρετανικού μηχανισμού συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών.

Η παρουσία της Joint Threat Research Intelligence Group έγινε γνωστή στο ντοκιμαντέρ του αμερικανικού δικτύου NBC μετά από πληροφορίες που παρείχε ο Edward Snowden.

Η μονάδα αυτή αποσκοπεί σύμφωνα με πληροφορίες στην καταστροφή, άρνηση, υποβάθμιση και πρόκληση διαταραχής στους αντιπάλους, στην παραπληροφόρηση καθώς και στην διακοπή των επικοινωνιών των αντιπάλων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσε ο Edward Snowden προς τα ΜΜΕ της Αργεντινής η επιχείρηση της JTRIG δεν προσδοκούσε άμεσο αποτέλεσμα αλλά την εδραίωση της προπαγάνδας της Βρετανίας στην Αργεντινή αναφορικά με τα νησιά Φώκλαντ, την υποκλοπή επικοινωνιών μεταξύ Αργεντινών πολιτικών, την τοποθέτηση ιών σε δίκτυα πληροφορικής της Αργεντινής, την παραπληροφόρηση και την προώθηση των βρετανικών θέσεων στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι την Άνοιξη του 1982 η Βρετανία κέρδισε τον πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ νικώντας κατά κράτος της δυνάμεις της Αργεντινής στο έδαφος των νησιών αυτών συλλαμβάνοντας 11.300 αιχμαλώτους μετά από μία πολεμική αναμέτρηση που διήρκησε 74 ημέρες από την 2α Απριλίου του 1982 μέχρι και την 14η Ιουνίου 1982 οπότε και οι δυνάμεις στα νησιά του Στρατηγού Μενέντες παραδόθηκαν στην βρετανική εκστρατευτική δύναμη.

Έκτοτε η Βρετανία διατηρεί στα νησιά συνολικά 1.350 άνδρες και γυναίκες με έδρα το νέο στρατόπεδο/αεροπορική βάση Mount Pleasant, εκ των οποίων οι 1.200 ανήκουν στο Βρετανικό Στρατό, ο οποίος διαθέτει και μία πυροβολαρχία αντιαεροπορικών πυραύλων Rapier.

Η Βασιλική Αεροπορία διατηρεί στα νησιά 4 μαχητικά Typhoon, ένα ιπτάμενο τάνκερ/μεταφορικό αεροσκάφος A330 MRTT Voyager KC2, ένα C-130 και 2 ελικόπτερα Sea King HAR3.

Το Βασιλικό Ναυτικό από την πλευρά του διατηρεί στην περιοχή του Νοτίου Ατλαντικού μια φρεγάτα ή εναλλακτικά ένα καταδρομικό, ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης και ένα πλοίο ανεφοδιασμού, ενώ περιοδικά επισκέπτονται την περιοχή και τα επιθετικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια του Στόλου.

Το αντίπαλο δέος των βρετανικών δυνάμεων στα νησιά είναι δύο υποβρύχια τύπου TR-1700 και ένα παλαιό υποβρύχιο τύπου Type 209/1100 του Ναυτικού της Αργεντινής μαζί με τέσσερις σχετικά σύγχρονες φρεγάτες τύπου MEKO 360Η2, έξι σχετικά σύγχρονες κορβέτες τύπου MEKO 140A16, και τρείς παλαιές κορβέτες τύπου Α69, οι οποίες όμως δεν χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Επιπλέον το Ναυτικό της Αργεντινής διαθέτει και ένα παλαιό αντιτορπιλικό τύπου Type 42 τροποποιημένο για την πραγματοποίηση αμφίβιων επιχειρήσεων.

Ακόμη όμως πιο αδύναμη είναι η Αεροπορία της Αργεντινής, η οποία διαθέτει μόλις 22 εκσυγχρονισμένα παλαιά βομβαρδιστικά τύπου A-4AR, 3 διθέσια OA-4AR, 8 παλαιά μαχητικά Mirage IIIEA, 4 παλαιά μαχητικά Mirage 5P και 4 παλαιά μαχητικά τύπου Nesher δηλ συνολικά 41 αεροσκάφη έναντι των 115 που διέθετε το 1982.

Παρά την στρατιωτική υπεροχή των Βρετανών, οι οποίοι μπορούν μέσα σε λίγες ημέρες να αποστείλουν στην περιοχή περισσότερα μαχητικά, αφού η αεροπορική βάση Mount Pleasant μπορεί να υποστηρίξει και να φιλοξενήσει τουλάχιστον 16 μαχητικά εντός προστατευόμενων καταφυγίων, καθώς και πλοία επιφανείας συνοδευόμενα από τουλάχιστον δύο υποβρύχια, η κυβέρνηση της Αργεντινής συνεχίζει να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα του πολέμου αναζητώντας ευκαιρίες για να αμφισβητήσει το καθεστώς των νησιών τα οποία έχουν πληθυσμοί 3.000 περίπου κατοίκων βρετανικής καταγωγής

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.