Τσίπρας – Καμμένος φέρνουν τον Ερντογάν στην Θράκη και επισημοποιούν την Θεωρία των “Μαλακών Συνόρων”

Σε συμφωνία ως προς το κοινό ανακοινωθέν και τα κοινά έργα που θα υπογραφούν έχουν καταλήξει οι δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων, Ελλάδας και Τουρκίας, που εργάζονται το τελευταίο διάστημα προετοιμάζοντας την επίσκεψη του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα -θεωρείται, βέβαιο, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί και τη δυτική Θράκη.

Η ημερομηνία έχει ουσιαστικά κλείσει για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα και για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με πηγές ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κομοτηνή για την προσευχή της Παρασκευής στο Eski Camı.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξαναέρθει στη χώρα μας, ως πρωθυπουργός, όμως, θέση που κατείχε από το 2003 ως το 2014. Θα είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που θα επισκεφτεί την Ελλάδα, μετά από 65 χρόνια, και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα αφορούν:

  • Την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με φεριμπότ για μεταφορές πολιτών και εμπορευμάτων. Τους θερινούς μήνες η γραμμή θα ενισχύεται με περισσότερα δρομολόγια για να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού.
  • Tην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής ταχείας αμαξοστοιχίας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Θεσσαλονίκη.
  • Την κατασκευής διασυνοριακής γέφυρας, ανάμεσα στους τελωνειακούς σταθμούς, στους Κήπους και στα Ύψαλα. Σε δηλώσεις για την επικείμενη επίσκεψη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, τόνισε πως η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Και επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες».

Στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσαβούσογλου είχε επισκεφθεί την γενέτειρά του, Κομοτηνή, ενώ πραγματοποίησε επαφές σε Αθήνα και Θράκη.

Πηγή: cnn.gr

ViaDiplomacy Newsroom