Τζέφρι Πάιατ: Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια για τους Έλληνες που σκοτώθηκαν από επίθεση της Ρωσίας στη Μαριούπολη

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε άρθρο του στο iefimerida.gr αναλύει τα γεγονότα στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Διανύουμε μια επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη και για τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαπολύοντας αυτή την απροκάλυπτη και αιματηρή επίθεσή ενάντια στον λαό της Ουκρανίας, επιτίθεται και στις αρχές που προάγουν την παγκόσμια ειρήνη και δημοκρατία.

Όμως, όπως έχω διαπιστώσει σε πολλές περιστάσεις, ο λαός της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά δυνατός και ανθεκτικός. Υπερασπίζονται τη δημοκρατία τους και η γενναιότητά τους εμπνέει όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Συμμάχους και εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του βασικού συμμάχου μας, της Ελλάδας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Ουκρανικό λαό, καθώς υπερασπίζεται τη χώρα του.

Επιλέγοντας την οδό του πολέμου, αντί να επενδύει στις ανάγκες του Ρωσικού λαού, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε στρατηγική αποτυχία για το Κρεμλίνο, η οποία θα καταστρέψει το μέλλον του Ρωσικού λαού. Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου, θα φανεί ότι η επιλογή του Πούτιν να εξαπολύσει μια απρόκλητη, άδικη και προμελετημένη επίθεση, άφησε τελικά τη Δύση πιο ενωμένη και τη Ρωσία πολύ πιο αδύναμη.

Η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, καθώς υπερασπίζεται τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα όταν δήλωσε ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και ότι θα υποστηρίξει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν τη σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα του Προέδρου Ζελένσκι. Εκφράζουμε επίσης τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τα μέλη της Ελληνικής διασποράς που σκοτώθηκαν κατά τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας στη Μαριούπολη, μια πόλη στενά συνδεδεμένη με την Ελληνική ταυτότητα για αιώνες.

Η Ισχύς εν τη ενώσει


Αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί τελειώσει καλά για τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους και εταίρους μας παίρνουμε μέτρα προκειμένου το Κρεμλίνο να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια και συντονισμένη επιβολή κυρώσεων, αφαίρεσαν επιλεγμένες Ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT και επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις και αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές, που θα βλάψουν την οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογία τελευταίας γενιάς. Μετά την εισβολή του Πούτιν, το ρούβλι έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό ιστορικά και το ρωσικό χρηματιστήριο κατέρρευσε. Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στους σχεδιαστές αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πούτιν.

Καταφέραμε να μεγεθύνουμε τον αντίκτυπο των κυρωτικών ενεργειών μας, επιβάλλοντας το μέγιστο κόστος για τον Πούτιν και το καθεστώς του, μέσω στενού συντονισμού με τους συμμάχους και εταίρους, που αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το μισό της παγκόσμιας οικονομίας. Ως απάντηση στον πόλεμο που από επιλογή ξεκίνησε ο Πούτιν, θα περιορίσουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει συναλλαγές, θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας για χρηματοδότηση και περαιτέρω ανάπτυξη του στρατού της, αλλά και την ικανότητά της να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε πρόσθετη άμεση ενίσχυση 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνα της Ουκρανίας, ανεβάζοντας τη συνολική συμβολή της Αμερικής για την ασφάλεια της Ουκρανίας, κατά τον περασμένο χρόνο, σε περισσότερα από 1 δις. δολάρια. Επίσης, υπερασπιζόμαστε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει συντονιστεί με τις Συμμαχικές κυβερνήσεις ώστε να τοποθετηθούν χιλιάδες πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία και την Πολωνία, ως μέρος της δέσμευσής μας στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και εξουσιοδότησε την ανάπτυξη χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων που είναι ήδη σταθμευμένες στην Ευρώπη στις ανατολικές και νοτιοανατολικές πτέρυγες του ΝΑΤΟ: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία. Οι Σύμμαχοί μας, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συλλογική μας άμυνα, έχουν προσθέσει επίσης τις δικές τους δυνάμεις. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητα της μεγαλύτερης στρατιωτικής Συμμαχίας στην ιστορία του κόσμου: το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης συντονιστεί με μεγάλες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου για να διασφαλίσουν τον κοινό μας στόχο, την εξασφάλιση και επάρκεια του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με εταιρείες ενέργειας για να αυξήσουμε τη δυνατότητα τους να προμηθεύουν ενέργεια στην αγορά, ιδιαίτερα καθώς αυξάνονται οι τιμές.

Ο απρόκλητος και προμελετημένος πόλεμος του Πούτιν


Πρόκειται για έναν πόλεμο που ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε πολύ καιρό. Μεθοδικά κατηύθυνε περισσότερους από 150.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία. Μετακίνησε προμήθειες αίματος και έχτισε νοσοκομεία στο πεδίο, δείχνοντας καθ’ όλη της διάρκεια τις προθέσεις του. Απέρριψε κάθε προσπάθεια καλής θέλησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους και εταίρους να αντιμετωπίσουν τις κατασκευασμένες ανησυχίες του, που αφορούσαν την ασφάλεια και να αποφύγουν τις άσκοπες συγκρούσεις και τον ανθρώπινο πόνο, συμμετέχοντας σε διπλωματία και διάλογο.

Ο Πούτιν εκτέλεσε το σχέδιο του όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έκανε. Είδαμε τους πληρεξούσιους της Ρωσίας να αυξάνουν τους βομβαρδισμούς τους στο Ντονμπάς. Είδαμε τη Ρωσική κυβέρνηση να εξαπολύει κυβερνο-επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Είδαμε στημένο πολιτικό θέατρο στη Μόσχα και ακούσαμε περίεργους και αβάσιμους ισχυρισμούς για την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Ρωσία συνεχίζει να δικαιολογεί την εισβολή της ισχυριζόμενη ψευδώς την ανάγκη να σταματήσει η «γενοκτονία» στην Ουκρανία – παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία ότι συμβαίνει αυτό. Και η Ρωσία αναίσχυντα ισχυρίστηκε ότι θέλει την αποστρατιωτικοποίηση και της αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, μιας χώρας που ο Πρόεδρός της είναι Εβραίος. Είδα ο ίδιος, τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές στο παρελθόν, όταν εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014 και με αρρωσταίνει.

Σχεδόν την ίδια στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίαζε για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας και να αποτρέψει την καταστροφή, ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Οι πύραυλοι άρχισαν να πέφτουν βροχή, χτυπώντας ιστορικές πόλεις σε όλη την Ουκρανία. Στη συνέχεια ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές, ουρές από άρματα μάχης και τάγματα στρατευμάτων, όλα κάτω από ένα καινούριο κύμα παραπληροφόρησης και ξεκάθαρων ψεμάτων.

Ήμασταν διαφανείς με τον κόσμο. Μοιραστήκαμε τις πληροφορίες που είχαμε σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας, ώστε να μην υπάρξει σύγχυση και καμία συγκάλυψη. Ο Πούτιν είναι αυτός που επιτίθεται. Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο. Και τώρα ο λαός του θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της απόφασης, να επενδύσει στον πόλεμο και όχι σε εκείνους.

Διατλαντική Ενότητα και Αποφασιστικότητα: Πιο Δυνατή από Ποτέ


Οι προσπάθειες του Πούτιν να διχάσει τη Δύση απέτυχαν. Μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα δημοκρατικά ιδεώδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας ενωθήκαμε με αλληλεγγύη. Είμαστε ενωμένοι και συντονισμένοι για να εμπλακούμε ως ένα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, να προσφέρουμε βοήθεια στην Ουκρανία, να αναπτύξουμε μια ευρεία και μαζική απάντηση και να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν απέτυχε να μας διχάσει. Ο Πούτιν απέτυχε να υπονομεύσει την κοινή μας πεποίθηση στο θεμελιώδες δικαίωμα των κυρίαρχων εθνών να επιλέγουν το πεπρωμένο τους και τους συμμάχους τους και ο Πούτιν θα αποτύχει να διαγράψει το περήφανο έθνος της Ουκρανίας.
Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι για τον λαό της Ουκρανίας. Ο Πούτιν προκαλεί και θα προκαλέσει μεγάλη οδύνη. Όμως, ο Ουκρανικός λαός γνώρισε 30 χρόνια ανεξαρτησίας και έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν θα ανεχθεί κανέναν που προσπαθεί να γυρίσει τη χώρα του στο παρελθόν. Όλος κόσμος παρακολουθεί στενά αυτή τη σύγκρουση και εάν οι Ρωσικές δυνάμεις διαπράξουν φρικαλεότητες, θα διερευνήσουμε όλους τους διεθνείς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι – είτε μέλη του στρατού είτε η πολιτική ηγεσία τους.

Η επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα κοστίσει πολύ στη Ρωσία, τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά. Ο Ρωσικός λαός αξίζει περισσότερα από αυτή την κυβέρνησή και από το τεράστιο κόστος που επωμίζεται με αυτή την εισβολή.

Η ελευθερία, η δημοκρατία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια – αξίες που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα και έχουν εμπνεύσει τις μεταξύ μας διμερείς σχέσεις για περισσότερο από 200 χρόνια- είναι δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από τον φόβο και την καταπίεση. Στον αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και αυτοκρατορίας, μεταξύ κυριαρχίας και υποταγής, μην κάνετε λάθος: Η ελευθερία θα επικρατήσει.

ViaDiplomacy Newsroom