Τζέφρι Πάιατ: Η Αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες θα αφορά την ναυπήγηση τριών μονάδων στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στην συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη στο 7th  Hellenic Pavilion, αναφέρθηκε συνολικά στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, δίνοντας έμφαση στην στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε σε όλα τα επενδυτικά σχέδια των Αμερικανών στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «υπάρχει δραματική αλλαγή στην αντίληψη της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η σημαντική επέκταση του προφίλ της Ελλάδας σε τεχνολογικά θέματα, ένας τομέας που παίζει τη δύναμη της Αμερικής και τη δύναμη της βιομηχανίας μας.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια σημειώνοντας «η στρατηγική της Αμερικής με την Ελλάδα βασίζεται στην ιδέα ότι επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, μια χώρα που μοιράζεται στρατηγικά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μοιράζεται αξίες και είναι καλά έτοιμη, καθώς προκύπτει από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, να αποτελέσει πολλαπλασιαστή δύναμης για εμάς. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την οικοδόμηση αυτής της σχέσης άμυνας και ασφάλειας. Δεσμευόμαστε επίσης έντονα για την ιδέα ότι όλη αυτή η περιοχή, η γειτονιά της Ελλάδας, πρέπει να είναι ένας τομέας οικονομικής συνεργασίας. Πρέπει να είναι μια περιοχή στην οποία οι εταιρικές σχέσεις επιδιώκουν την οικοδόμηση ενεργειακής ασφάλειας, οικονομικής ευημερίας.»

Σχετικά με την προμήθεια φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε «δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο μήνα, την πρόθεση εξαγοράς τεσσάρων νέων φρεγάτων. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν για να προσφέρουν εκεί με τις φρεγάτες μας, και τη μοναδική αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή τριών από αυτές τις φρεγάτες εδώ στην Ελλάδα. Αυτή η πρόταση συμπαραγωγής αντικατοπτρίζει μια μακροχρόνια αμερικανική βιομηχανική προσέγγιση για τη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία»,

ViaDiplomacy Newsroom