Τζέφρι Πάιατ: Οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ καλύτερες

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ενόψει της 84ης ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας τη σταθερή και αταλάντευτη δέσμευση των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Ο κ. Πάιατ επεσήμανε πως η αμερικάνικη κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει πάνω στη θετική συγκυρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της ενέργειας. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα project που υποστηρίζει η αμερικάνικη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αμερικανός πρέσβης και στα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στον τουρισμό, στις ΑΠΕ, στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και στην διάχυση της καινοτομίας που παράγεται στις ΗΠΑ στις ελληνικές επιχειρήσεις. Στάθηκε επίσης στις δράσεις που αναλαμβάνει και η Πρεσβεία για την ενδυνάμωση των start ups, στις οποίες διαβλέπει σημαντικές δυνατότητες.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την βούληση που δείχνει η νέα κυβέρνηση να καταπολεμήσει την γραφειοκρατία και να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, διευκολύνοντας το έργο των επενδυτών και δήλωσε πιο αισιόδοξος από ποτέ για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Εκτίμησε μάλιστα πως η παρούσα κυβέρνηση θα πετύχει γρήγορες νίκες, όπως στο project του Ελληνικού και δήλωσε χαρούμενος που στον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο συμμετέχουν δυο αμερικάνικες εταιρείες (hard rock και mohegan) που έχουν δεσμευθεί να επενδύσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Είπε μάλιστα, πως αυτός και ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιράζονται τη βούληση να προχωρήσουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα πως εργάζεται για να έρθουν στη χώρα μας νέα αμερικάνικα κεφάλαια και νέες εταιρείες. «Οι ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ καλύτερες απ’ ότι είναι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της ΔΕΘ αλλά και στην ισχυρή παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων-κολοσσών και στάθηκε στον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκηςκαι του λιμανιού της και στην στόχευσή της να καταστεί κόμβος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

«Θέλουμε να πάμε τις διμερείς μας σχέσεις σε νέο επίπεδο. Είναι μέρος του οράματος μας…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος Ελληνοαμερικού Εμπορικού Επιμελητήριο από την πλευρά του υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσα από την ισχυρή συμμετοχή τους στη ΔΕΘ, αλλά και στην πρόθεση των αμερικανικών κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι που χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί βασικό ζητούμενο στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας

(πηγή: Έθνος)

 

ViaDiplomacy Newsroom