Τζέφρι Πάιατ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να καταστήσουν τη Συμμαχία με την Ελλάδα ακόμη ισχυρότερη

Tα «χαρτιά» τους άνοιξαν την Πέμπτη στο Αεροπορικό Επιτελείο οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Και αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι απλά είναι έτοιμη να βάλει την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία στην «τροχιά» του πανίσχυρου αεροσκάφους αλλά ήρθε στην Αθήνα με συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά απάντηση στο Ελληνικό ενδιαφέρον.

Αυτό σημείωνε στο ρεπορτάζ του ο Κώστας Σαρίκας στο newpost.gr. Η πρόταση των Αμερικανών προς την Ελλάδα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες 20 μαχητικά F-35 Lightning II με το κόστος απόκτησής τους να αγγίζει τα 3,5 δις δολάρια. Στο ποσό περιλαμβάνονται οι απαραίτητες υποδομές τόσο στην Αεροπορική Βάση η οποία θα φιλοξενήσει τα Stealth αεροσκάφη όσο και συνολικά στα συστήματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των μαχητικών στην Ελληνική αεράμυνα. Ο οπλισμός των αεροσκαφών δεν περιλαμβάνεται στο ποσό αφού άλλωστε η επιλογή των όπλων που θα μπουν στη «φαρέτρα» των αεροσκαφών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα έκανε την δική του ανάρτηση στο twitter επιβεβαιώντας τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρ΄ών

ViaDiplomacy Newsroom