Τζεν Ψάκι: Οι διερμηνείς και άλλοι Αφγανοί που βοήθησαν τις Αμερικανικές δυνάμεις θα μετεγκατασταθούν σε χώρες εκτός του Αφγανιστάν

Οι διερμηνείς και άλλοι Αφγανοί που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου θα μετεγκατασταθούν σε χώρες εκτός του Αφγανιστάν, ενώ οι αιτήσεις προς τις ΗΠΑ για χορήγηση βίζας υποβάλλονται σε επεξεργασία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μη δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

“Προβλέπουμε ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου”, δήλωσε. Σήμερα, εγκατέλειψαν την χώρα οι δυνάμεις  των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ. τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση με τον ανώτερο διοικητή των ΗΠΑ να προειδοποιεί πως η χώρα μπορεί να κυλήσει σε εμφύλιο πόλεμο χωρίς αυτούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αποχώρηση “εξελίσσεται ικανοποιητικά” αλλά κάποιες αμερικανικές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Σε αντάλλαγμα για την αμερικανική αποχώρηση, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να μην επιτρέψουν σε διεθνείς τρομοκράτες να επιχειρούν από το αφγανικό έδαφος. Δεσμεύτηκαν να διαπραγματευτούν με την αφγανική κυβέρνηση, αλλά οι συνομιλίες στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, σημείωσαν μικρή πρόοδο.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να βοηθήσει το Αφγανιστάν και να παράσχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται να κηρύξουν εκεχειρία. Οι Αφγανοί στρατιώτες παραδίδουν ή εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Ομάδες πολιτοφυλακής που πολέμησαν τους Ταλιμπάν πριν φθάσουν οι Αμερικανοί στη χώρα, παίρνουν τα όπλα ξανά.

Ανώτερος δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τρεις χώρες της κεντρικής Ασίας – το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, να προσφέρουν προσωρινά σπίτι σε περίπου 10.000 Αφγανούς που συνεργάστηκαν είτε με τις αμερικανικές δυνάμεις είτε με τις συμμαχικές.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν επίσης καταφύγιο σε εκατοντάδες Αφγανούς υπαλλήλους και στις οικογένειές τους καθώς αντιμετώπισαν άμεση απειλή από τους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom