Τζιχαντιστές: «Πολεμική» σύσκεψη υπό τον Ομπάμα στο Πεντάγωνο

Σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιείται απόψε ώστε να εξεταστεί η στάση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στη σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και οι στρατηγοί του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατηγοί αναμένεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο Ομπάμα αλλαγή τακτικής και σκλήρυνση της στάσης, αφού παραδέχονται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που γίνονται έως τώρα δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να είναι υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή. Η τελευταία σκέψη, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, για να αιτιολογηθεί πιθανή αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ είναι να χρησιμποιηθεί το επιχείρημα ότι απαιτείται να βελτιωθεί η φύλαξη των αμερικανικών εγκαταστάσεων και η φρούρηση επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύσκεψη γίνεται στην επέτειο δύο μηνών από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά θέσεων του ΙΚ, στις 8 Αυγούστου.

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Πλήθος δημοσιευμάτων στον αμερικανικό τύπο επικρίνουν την στάση αναμονής που τηρεί η Τουρκία, καθώς ακόμα δεν έχει επέμβει ενεργά στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Η εφημερίδα New York Times σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Η τουρκική αδράνεια κατά του ΙΚ ανησυχεί τις ΗΠΑ» αναφέρεται ξεκάθαρα στον προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις: «Ενώ ο τουρκικός στρατός παρακολουθούσε τις μάχες στο Κομπάνι πίσω από έναν φράχτη για κότες, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η πόλη ήταν έτοιμη να πέσει και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εάν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας κατά του Άσαντ. Αυτό έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει περισσότερη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αφήσει τον πόλεμο κατά του Άσαντ έξω από αυτό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο άλλωστε, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απαιτούσε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να του ζητήσει συγγνώμη για όσα είχε δηλώσει. «Σε μια προσωπική μας συζήτηση, ο φίλος μου Ερντογάν, μου είπε: “Έχεις δίκιο, αφήσαμε πολλούς μαχητές να περάσουν τα σύνορα της χώρας”. Τώρα, προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους», ήταν η δήλωση Μπάιντεν που εξόργισε την Τουρκία.

Πάντως επανερχόμενος στο ζήτημα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως δεν είπε ποτέ πως κάτι τέτοιο έγινε επίτηδες, δηλαδή το ότι πέρασαν τα σύνορα μαχητές του ΙΚ, αλλά πάντως ότι αυτό συνέβη.

ViaDiplomacy Newsroom