Τζιμπουτί – Οι Κινέζοι κατασκεύασαν Ναυτική βάση «Σινικό Τείχος»

Το κινεζικό ναυτικό χτίζει μια τεράστια βάση στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, που μοιάζει πολύ με το Σινικό Τείχος της Κίνας, ανέφερε το περιοδικό Forbes.

Το περιοδικό είπε ότι η βάση, η οποία έχει κατασκευαστεί από το μηδέν, έχει σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά αδύνατον να παραβιαστεί και σε μια ετοιμότητα που βλέπεις μόνο σε εμπόλεμες ζώνες. Η Κίνα άρχισε να χτίζει τον εξωτερικό τοίχο της βάσης στις αρχές του 2016 και την ολοκλήρωσε την άνοιξη του 2017. Από τότε, η κατασκευή της βάσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Forbes ανέφερε ότι οι τοίχοι βάσης είναι κατασκευασμένοι από φράγματα Hesco Style με σύρμα ξυραφιού κατά μήκος της κορυφής. «Μέσα στον τοίχο Hesco βρίσκεται ο κύριος τοίχος από σκυρόδεμα. Έχει στρογγυλοποιήσεις, που σημαίνει τις επάλξεις στυλ πάνω-κάτω που είναι γνωστές από τα μεσαιωνικά κάστρα. Υπάρχουν επίσης βρόχοι όπλων, οι οποίοι είναι τρύπες για να τοποθετηθούν όπλα. Και υπάρχουν ψηλοί πύργοι στις γωνίες »

 Το Τζιμπουτί, με επίσημη ονομασία «Τζαμχουρίια Τζιμπουτί», είναι μια ανεξάρτητη παράλια χώρα στην ανατολική Αφρική με έκταση μόλις 23.200 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.049.001 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Είναι η πρώην Γαλλική Σομαλία, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Ιουνίου του 1977.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσες πολλές στρατιωτικές βάσεις από αντίπαλα έθνη σε μια τόσο στενή λωρίδα γης, όπου η ηλεκτρονική και “παραδοσιακή” κατασκοπία είναι καθημερινότητα. Το Τζιμπουτί μοιάζει με μικρό νησί της Καραϊβικής όπου οι περιορισμένοι πόροι το μετατρέπουν σε παράδεισο των offshore, μόνο που εδώ οι περιορισμένοι πόροι φέρνουν στρατιωτικές βάσεις. Διαβάστε περισσότερα στο Τζιμπουτί – Ο νέος “Ψυχρός Πόλεμος” έχει την δική του Καζαμπλάνκα

ViaDiplomacy Newsroom