Τζουζέπε Κόντε: Η Ευρώπη χρειάζεται πνεύμα συνοχής

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε στην ιταλική βουλή τις θέσεις της χώρας του ενόψει της μεθαυριανής συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τις εβδομάδες αυτές κρίνεται η φήμη της Ευρώπης και των χωρών μελών της, αλλά και η δυνατότητα ενός καλύτερου μέλλοντος. Όλοι πρέπει να λάβουν μια απόφαση. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να δείξουν πνεύμα αλληλεγγύης και αίσθημα ευθύνης. Χρειάζεται πνεύμα συνοχής», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κόντε, «παρά τις προόδους των τελευταίων μηνών σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια σειρά σημείων οι θέσεις των χωρών μελών συνεχίζουν να απέχουν». Παράλληλα υπογράμμισε: «το ότι στην φάση αυτή συζητούνται τα κριτήρια και το βάρος του Ταμείου αυτού, και όχι το αν θα δημιουργηθεί, για την Ιταλία αποτελεί αναμφίβολη επιτυχία».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να δοθεί το γρηγορότερο δυνατό το «πράσινο φώς» στο πρόγραμμα «Επόμενη Γενιά ΕΕ». Δήλωσε, δε, πως όταν διαμορφωθούν δεσμευτικές και οριστικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνησή του θα ζητήσει από το ιταλικό κοινοβούλιο να εκφραστεί σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η συνολική στάση της Ιταλίας.

«Ήρθε η στιγμή να δράσουμε με πνεύμα πλήρους συνοχής και σε εθνικό επίπεδο, ώστε η κρίση αυτή να μην προκαλέσει, στην Ιταλία, διπλή ζημιά. Ώστε η χώρα να μην χάσει, δηλαδή, την ευρωπαϊκή πρόκληση της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και την ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίσιμη αυτή περίοδο», ολοκλήρωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

ViaDiplomacy Newsroom