Ακόμη ένας Ρωσικός αιφνιδιασμός : Βαλλιστικούς πυραύλους 9K720 Iskander-Μ έστειλε στην Συρία η Μόσχα

Βαλλιστικούς πυραύλους τύπου 9K720 Iskander-Μ (ΝΑΤΟ: SS-26 Stone) φέρεται να έχει αναπτύξει στην Συρία η Μόσχα και πιο ειδικά στο χώρο του αεροδρομίου της Λατάκειας.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε «τυχαία» σε βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο οποίο παρουσιαζόταν η αποχώρηση τμήματος του Ρωσικού Εκστρατευτικού Σώματος στη Συρία.

ISKANDER SYRIA 2

Πιο αναλυτικά το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο παρουσίαζε την αποχώρηση με μεταγωγικό αεροσκάφος An-124 φορτωμένου με δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24P και ένα Mi-35.

Όπως φαίνεται στο 5.24 λεπτό του βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται ένα τροχοφόρο όχημα τύπου MZKT-7930 Astrolog 8×8 το οποίο χρησιμοποιείται ως φορέας εκτόξευσης δύο πυραύλων 9M723K1 του συστήματος 9K720 Iskander-Μ (ΝΑΤΟ: SS-26 Stone).

Ο πύραυλος 9M723K1 μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 500 χλμ διαθέτει εκρηκτική κεφαλή 800 κιλών με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 5-7μέτρα. Το βλήμα διαθέτει ικανότητα ελιγμών στην τερματική φάση επιτυγχάνοντας επιτάχυνση 20-30G ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η αναχαίτιση του από αντιβαλλιστικούς πυραύλους.

Ο ρωσικός πύραυλος 9M723K1 μετά την εκτόξευση του φτάνει σε ύψος 50 χλμ με ταχύτητα 6–7  Mach και πλήττει τον στόχο υπό γωνία 90 μοιρών.

ISKANDER

Η ανάπτυξη ενός τόσο προηγμένου βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα τουρκο-συριακά σύνορα αποτελεί αναμφίβολα μια κίνηση υψηλού ρίσκου και αποφασιστικότητας από τη Ρωσία, αφού αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Συρία η Ρωσία έχει τα μέσα να αντιδράσει.

https://www.youtube.com/watch?v=EwZ13vMZb7U

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.