FPV-I : Το νέο πυραυλοφόρο ταχύπλοο σκάφος ειδικών επιχειρήσεων της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας

Ένα νέο ταχύπλοο σκάφος ειδικών αποστολών με βαρύ οπλισμό παρουσίασε η σερβική εταιρεία Yugoimport στην έκθεση στρατιωτικού υλικού Doha International Maritime Defence Exhibition & Conference (DIMDEX 2016) στην Doha του Κατάρ.

Η σερβική εταιρεία αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αλλά και των οπλικών συστημάτων που με τον απειροελάχιστο αμυντικό προϋπολογισμό το υπουργείο Άμυνας της χώρας κατάφερε να χρηματοδοτήσει παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία συνδυάζει το βαρύ οπλισμό με την δυνατότητα μεταφοράς 20 στρατιωτών.

Το σερβικό σκάφος  Fast Patrol Vessel – Interceptor (FPV-I) έχει μήκος 16 μέτρα εκτόπισμα 20 τόνους. Το πλήρωμα του αποτελείται από 3-4 μέλη και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 20 στρατιώτες στο εσωτερικό του με προστασία.

Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από κράμμα αλουμινίου ειδικό για ναυτικές κατασκευές, η καρίνα του έχει σχήμα V ενώ η πλώρη είναι ενισχυμένη ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί βαριές προσεγγίσεις σε βραχώδεις ακτές. Για την βελτίωση της πλευστότητας του FPV-I οι κατασκευαστές του έχουν γεμίσει το κάτω τμήμα της καρίνας με αφρό πολυουρεθάνης.

Το σύστημα πρόωσης του σκάφους περιλαμβάνει δύο κινητήρες waterjet και επιτρέπει στο σκάφος να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων με πλήρες φορτίο.

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο τύπου Μ09Ν των 12,7 χλστ, δύο πολυβόλα των 7,62 χλστ τοποθετημένα πίσω από την υπερκατασκευή στις δύο πλευρές του σκάφους και ένα πυροβόλο M71/08 των 20 χλστ στην πρύμνη.

Εναλλακτικά το σκάφος μπορεί να εξοπλιστεί με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου ALAS εμβέλειας 5-25 χλμ. Το εν λόγω βλήμα κατευθύνεται προς το στόχο με χρήση οπτικής ίνας η οποία επιτρέπει αμφίδρομη λειτουργία.

Πιο αναλυτικά ο ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας του βλήματος μεταδίδει στο σκάφος την εικόνα που λαμβάνει κατά την πτήση του προς τον στόχο και ο χειριστής μπορεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να παρέμβει στην καθοδήγηση του βλήματος επιλέγοντας το σημείο της πρόσκρουσης (man in the loop).

Το σερβικό σκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές ταχείας εισόδου σε εχθρική περιοχή και απομάκρυνση φίλιων δυνάμεων,  περιπολίες, αποκλεισμό λιμανιών και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και πειρατείας.

Το FPV-I αποτελεί ένα ακόμη ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα το οποίο ενσωματώνει επιμέρους οπλικά και άλλα συστήματα της σερβικής βιομηχανίας απευθυνόμενο φυσικά προς πελάτες του εξωτερικού, αφού ως γνωστό η Σερβία δεν διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα και άρα η εταιρεία δεν προσδοκά παραγγελία απο τις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις για να αποσβέσει το κόστος ανάπτυξης.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι το εν λόγω σκάφος, το τηλεχειριζόμενο πυροβόλο Μ09Ν των 12,7 χλστ, καθώς και ο πύραυλος ALAS αναπτύχθηκαν τα τελευταία 7 χρόνια με χρήματα του αμυντικού προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας της χώρας, ο οποίος μόλις αγγίζει τα….. 452 εκατ. ευρώ δηλ το 14% του Ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2016 ο οποίος φτάνει τα 3,2 δισ ευρώ.

Αν αυτό δεν μας λέει κάτι ως Ελλάδα, τότε μάλλον τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχουν βαθύτερες αιτίες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.