Βαρβιτσιώτης: Η προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας προς την ΕΕ θα πρέπει να έχει διάρκεια και συνέπεια

«Η προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας προς την ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να έχει διάρκεια και συνέπεια», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”, νωρίτερα σήμερα.

Αναφορικά και με τον 62ο κύκλο διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου, επισήμανε πως «πιστεύουμε ότι πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας», σημείωσε ωστόσο ότι «η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου και να απέχει από προκλητικές ενέργειες, οι οποίες διαταράσσουν την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής».

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ως μέγιστη προκλητική ενέργεια και το Στέητ Ντηπάρτμεντ τόσο ξεκάθαρα τοποθετείται επ’ αυτού και στο ανώτατο επίπεδο». Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία ουσιαστική μεταστροφή των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Τουρκία και την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο, που ξεκίνησε από τον πρώην ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο.

Σχολιάζοντας την κριτική που ακούγεται για την πορεία διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων, συνεκτιμώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή κατάσταση. Χαρακτηριστικά, επισήμανε, οι ανθρώπινες απώλειες λόγω κορονοϊού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν αυξημένες, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τη Σλοβακία με 241 θύματα, την Τσεχία με 207, την Ουγγαρία με 135, ενώ η πλουσιότερη χώρα της ΕΕ, το Λουξεμβούργο είχε 49 θύματα, τη στιγμή που χώρες όπως η Αυστρία και η Ελλάδα κατέγραψαν 35 απώλειες η κάθε μία.

Τέλος, σε ερώτηση για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «το τελευταίο δίμηνο διάφορες ομάδες προσπαθούν να προκαλέσουν με τη συμπεριφορά τους την κρατική λειτουργία και επιζητούν να υπάρχει όξυνση».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσέθεσε ότι υπάρχει στόχευση να δημιουργηθεί ένας νέος διχασμός, αλλά «κάτι τέτοιο δεν το θέλει η κυβέρνηση και δεν το υπηρετεί η παράταξη μας, η οποία διαχρονικά ήταν υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και υπέρ της ενότητας του λαού».

Αντίθετα, ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και κινητοποιεί κόσμο σε όλες αυτές τις διαδηλώσεις ενώ «εθελοτυφλεί απέναντι στο γεγονός ότι προχθές στη Νέα Σμύρνη το θύμα ήταν αστυνομικός». «Αν νομίζουν ότι αυτό θα τους δώσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού που θέλει ηρεμία και τάξη στη χώρα, πολιτικά έχουν ποντάρει σε λάθος άλογο» σχολίασε.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom