Βαρβιτσιώτης: Οι συμφωνίες στη Μόσχα θέτουν τις βάσεις για μια επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία

Με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροοπής Ελλάδας-Ρωσίας και μια σειρά από συμφωνίες «που θέτουν τις βάσεις για μια επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως επισημαίνει στο Twitter, γυρίζει στην Αθήνα από τη Μόσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ευχαριστεί τη Ρωσία για τη συνεργασία.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα, στο πλαίσιο της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά επιμέρους συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της φορολογικής διοίκησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία

Αναλυτικότερα, το πολυσέλιδο Πρωτόκολλο Συνεργασίας αφορά τους τομείς: Ενέργειας και τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων της κλιματικής πολιτικής, πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού, της υγείας, της επενδυτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Επιπλέον, υπογράφηκαν 4 επιμέρους συμφωνίες διμερούς συνεργασίας:

– στο πεδίο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων ισχύος πεταβάτ και εξαβάτ μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και από την αναπληρώτρια υπουργό Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ρωσίας Ναταλία Μποτσάροβα.

– του Κοινού Προγράμματος Δράσης μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Ρωσική Ομοσπονδία), για την περίοδο 2022-2024, στον τομέα του Τουρισμού.

– του Μνημονίου Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία στον Τομέα της Φορολογικής Διοίκησης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΑΑΔΕ) και της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας (Ρωσική Ομοσπονδία),

– του Πρωτοκόλλου περί της Τροποποίησης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών για την αποτροπή περιστατικών στη θάλασσα, πέραν των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, από 10 Απριλίου 1991. Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φομίν.

Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την υπογραφή συμφωνιών και σε μια σειρά από άλλους τομείς, μεταξύ άλλων και του Κοινού Προγράμματος Δράσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2024.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom