Βασιλιάς Σαουδικής Αραβίας: Να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Για μια συνεκτική λύση για το Ιράν και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έκανε λόγο ο βασιλιάς Σαλμπάν μπιν Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Κατά την πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο βασιλιάς Σαλμάν ανέφερε ότι το Ιράν εκμεταλλεύθηκε τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά για να «εντείνει τις επεκτατικές του δραστηριότητες, να δημιουργήσει τρομοκρατικά δίκτυα και να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία», προσθέτοντας ότι αυτό δεν παρήγαγε τίποτε περισσότερο από «χάος και εξτρεμισμό».

«Απαιτούνται μια συνεκτική λύση και μια ισχυρή διεθνής θέση», υποστήριξε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο βασιλιάς Σαλμάν ενώπιον της 193μελούς Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018 από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να τη χαρακτηρίζει «τη χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών» και την Ουάσιγκτον να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, παροτρύνοντας και τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Η εμπειρία μας με το ιρανικό καθεστώς μας έχει δείξει ότι οι μεμονωμένες λύσεις δεν σταματούν τις απειλές στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», επισήμανε ο βασιλιάς Σαλμάν.

Για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο Σαουδάραβας μονάρχης ανέφερε ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 αποτελεί τη βάση για μια «ολοκληρωμένη και δίκαιη λύση», διασφαλίζοντας ανεξάρτητο κράτος για τους Παλαιστινίους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, φέρνοντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε. 

Ο βασιλιάς Σαλμάν επέλεξε να μην αναφερθεί στις συμφωνίες Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν για στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, τις οποίες καταδικάζει η παλαιστινιακή πλευρά, περιγράφοντάς τες ως προδοσία στις προσπάθειες για αναγνώριση κράτους.

Ο βασιλιάς Σαλμάν αναφερόμενος και στη φονική έκρηξη στο λιμάνι του Λιβάνου τον προηγούμενο μήνα σημείωσε ότι «συνέβη ως αποτέλεσμα της ηγεμονίας της Χεζμπολάχ… Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση πρέπει να αφοπλισθεί».

(πηγή: Reuters)

ViaDiplomacy Newsroom