Βενιζέλος προς Σκόπια: Πάρτε πρωττοβουλίες για την επίλυση του ονόματος

«Εναπόκειται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για να κάνουν τα «επόμενα βήματα» που χρειάζεται για να λύσει τη διαφωνία ονόματος με την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του από τη γειτονική χώρα, Νίκολα Ποπόσκι, στη Νέα Υόρκη αργά την Παρασκευή.

Πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στον Ποπόσκι ότι τα Σκόπια θα πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμα να συμβιβαστούν και να μην αναμένουν πρωτοβουλίες από την Ελλάδα ή άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη για το νέο γύρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς και των Ηνωμένων Εθνών

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, ο Ποπόσκι αναφέρε πως στην Ελλάδα έχουν “ιδιαίτερο ενδιαφέρον” για την επίλυση της ονομασίας αυτή τη χρονική στιγμή.

Ζητούν σύνδεση με τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline)

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα ενέργειας, με Ποπόσκι ζητώντας Βενιζέλο να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμφωνήσει για τη σύνδεση του Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, με το δίκτυο ενέργειας της ΠΓΔΜ.

 

ViaDiplomacy Newsroom