Βερολίνο δίνει το πράσινο φως για τις εξαγωγές όπλων προς Σ.Αραβία και Κατάρ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας ενέκρινε την εξαγωγή όπλων, όπως τανκς και πολυβόλα στη Σαουδική Αραβία, και το Κατάρ και σε πολλές άλλες αραβικές χώρες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί από τζιχαντιστές

Οι εξαγωγές θα γίνουν στο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Ομάν, το Κουβέιτ και η Αλγερία.. αυτό επιβεβαιώθηκε από το Reuters την Παρασκευή

Πολλές από τις χώρες που θα γίνει η εξαγωγή των όπλων, έχουν κατηγορηθεί για καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ένα έγγραφο, που στάλθηκε στους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας την Πέμπτη το βράδυ, επιβεβαίωσε ότι το συμβούλιο ενέκρινε την εξαγωγή θωρακισμένων αυτοκίνητων στο Κατάρ. Ανέφερε, επίσης, έξι οπλικά συστήματα έλεγχο και ηλεκτρονική επιτήρηση για τη Σαουδική Αραβία.

Η απόφαση για τη χορήγηση των πιστοποιητικών εξαγωγής είναι σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης τον Μάιο, όταν τα δύο τρίτα του συνόλου των προτεινόμενων αδειών εξαγωγής όπλων γύρισε κάτω.

Η αντίδραση για αυτή την εξαγωγή ήρθε από ένα αριστερό κόμμα και το Βουλευτή Die Linke ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα αμφισβητήσει την παράδοση των όπλων με όσα μέσα διαθέτει και πως «η Γερμανία έχει υποκύψει στα  αμυντικά λόμπι» συμπληρώνοντας «είναι αδιανόητο να γίνονται εξαγωγές όπλων το Κατάρ που υποστήριξε τους Τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία»

000_par3298921

Τον Αύγουστο, ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Gerd Muller είχε κατηγορήσει ανοιχτά το Κατάρ για χρηματοδότηση Τζιχαντιστών

Το Κατάρ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά συνδέσεις τους με το IS και πως είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές εναντίον των μαχητών στο Ιράκ.

Ωστόσο, το Κατάρ αρκετές φορές έχει υποστηρίξει ανοιχτά διάφορες ισλαμιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή, με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων και μέσω της διπλωματίας, της χρηματοδότηση και σε ορισμένες περιπτώσεις με όπλα.

ViaDiplomacy Newsroom