Βιέννη: III Διεθνές Συνέδριο: «Ρωσία και Ευρώπη: Επίκαιρα Θέματα Σύγχρονης Δημοσιογραφίας»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του III Διεθνές Συνέδριου «Ρωσία και Ευρώπη: Επίκαιρα Θέματα Σύγχρονης Δημοσιογραφίας» που διοργάνωσε το περιοδικό International Affairs του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στις 28 Οκτωβρίου στη Ρωσική Πρεσβεία της Βιέννης, όπου συμμετείχαν και έλληνες ομιλητές.

Το συνέδριο είχε θέμα την «Kάλυψη από τα Ευρωπαϊκά και Ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) των πιο σημαντικών και σύγχρονων προκλήσεων του 21ου αιώνα όπως: ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις καθώς και παγκόσμιες απειλές. Στο συνέδριο συμμετείχαν πολιτικοί, πρέσβεις, διπλωμάτες, καθηγητές, πολιτικοί επιστήμονες, από τη Ρωσία, την Αυστρία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας στην Αυστρία, επικεφαλής διεθνών οργανισμών που έχουν έδρα την Αυστρία , ερευνητές ινστιτούτων και διευθυντές διεθνών ΜΜΕ.

Η επίσημη τελετή έναρξης έγινε από τους: Armen Oganesyan εκδότη του περιοδικού International Affairs,  Gennady Gatilov αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Tatiana Naumova, αναπληρώτρια Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Vladimir Voronkov προσωρινό Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη, Andrey Kelin Μόνιμος Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΑΣΕ και Sergey Nechaev, Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε δυο θεματικές : η πρώτη είχε τίτλο «Προβλήματα στην κάλυψη των ΜΜΕ σε θέματα όπως διεθνής τρομοκρατία, πολλαπλασιασμός των πυρηνικών όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση» με συντονιστή τον Armen Oganesyan και η δεύτερη επικεντρώθηκε στις «Παγκόσμιες ανθρωπιστικές προκλήσεις στον καθρέφτη των ΜΜΕ: οικολογία, υγειονομική περίθαλψη, εξουσία, κοινωνία της πληροφορικής, φτώχεια, μεταναστευτικά προβλήματα » με συντονιστή τον Dr. Anis H. Bajrektarevic, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Παγκοσμιοποίησης του Παν/μιου Krems της Αυστρίας.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι:

Maria Zakharova αναπληρώτρια διευθύντρια Πληροφόρησης και Γραφείου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Lucio Caracciolo, εκδότης του Italian Geopolitical Review Limes, Gennady Shmal, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας, Yaroslav Skvortsov, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνούς Δημοσιογραφίας του Moscow State Institute of International Relations, Elena Vartanova, κοσμήτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Lomonosov Moscow State University, Vladimir Mamontov, γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Moscow speaks», και πρόεδρος της εφημερίδας  «Izvestia», Dr. Jeans Wendland, επισκέπτης καθηγητής του MGU Moscow University, Igor Pelliciari, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Salento, Ιταλία, Mustafa Ceric, Grand Mufti Emeritus της Βοσνίας.

To III Διεθνές Συνέδριο του περιοδικού International Affairs είχε, όπως αναφέραμε και «ελληνικό χρώμα» καθώς συμμετείχαν ως ομιλητές και : η Dr. Κατερίνα Σαρικάκη Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης και ο υπογράφων το κείμενο με την ιδιότητα του Αναλυτή ΜΜΕ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Μελετών (RIEAS).

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.