Βικτώρια Νούλαντ: Έχουμε ετοιμάσει 18 σενάρια σε περίπτωση Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ετοιμάσει 18 σενάρια σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής όμως δεν πρόκειται να τα αποκαλύψουν. Αυτό ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ σε συνέντευξή της στους Financial Times.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψω 18 διαφορετικά σενάρια. Θα πω απλώς ότι οι διαπραγματεύσεις μας με τους συμμάχους μας έχουν στόχο να προκαλέσουν πολύ οξύ πόνο και πολύ γρήγορα εάν η Ρωσία κάνει αυτό το βήμα με οποιαδήποτε μορφή», είπε η Νούλαντ

Σύμφωνα με αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν αποφασίσει να εισβάλει.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η πόρτα για διπλωματική αναζήτηση διεξόδου από την κατάσταση είναι ανοιχτή και σήμερα η Ουάσιγκτον εργάζεται για γραπτές απαντήσεις στα ρωσικά αιτήματα για «εγγυήσεις ασφαλείας».

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία των ΗΠΑ ετοίμασαν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Ο νέος νόμος θα επιβάλει ευρείες κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Ρώσους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν.

Ωστόσο, σύντομα ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν ένα εξωφρενικό βήμα, συγκρίσιμο με τη διακοπή των σχέσεων.

ViaDiplomacy Newsroom