Βίντεο από την καταστροφή ρωσικού ελικοπτέρου Mi-24P από πύραυλο του ISIS

Ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο τύπου Mi-24P επλήγη και καταστράφηκε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου από το ISIS στην περιοχή Huwaysis ανατολικά της πόλης Homs. Το ελικόπτερο συμμετείχε σε επιχείρηση κοντά στην περιοχή της Palmyra και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικής βλάβης.

Μετά την προσγείωση του το πλήρωμα του ελικοπτέρου Mi-24P διασώθηκε από ελικόπτερο CSAR Mi-8AMTSh και από μηχανοκίνητες δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο της αναγκαστικής προσγείωσης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ISIS, το ελικόπτερο Mi-24P βρίσκεται στο έδαφος με τους κινητήρες του εκτός λειτουργίας. Δίπλα του υπάρχουν δύο οχήματα με στρατιώτες και ένα ακόμη ελικόπτερο που έχει σταλεί για την περισυλλογή του διμελούς πληρώματος του Mi-24P.

Και ενώ η επιβίβαση του πληρώματος του επιθετικού ελικοπτέρου Mi-24P στο ελικόπτερο τύπου Mi-8AMTSh έχει ολοκληρωθεί και το εν λόγω ελικόπτερο ετοιμάζεται για απογείωση, οι αντάρτες του ISIS εκτοξεύουν πύραυλο που πλήττει το καθηλωμένο επιθετικό ελικόπτερο.

Μετα την έκρηξη του Mi-24P το ελικόπτερο CSAR τύπου Mi-8AMTSh προσπαθεί να αποφύγει μια νέα επίθεση και αν και καταφέρνει να απογειωθεί για λίγα μέτρα εξαπολύοντας θερμοβολίδες, ο πιλότος επιλέγει να το προσγειώσει ξανα αξιοποιώντας την σκόνη που έχει σηκωθεί από το στροφείο του και να τροχοδρομήσει μακριά από το πληγέν Mi-24P το οποίο καίγεται.

Τελικά το ελικόπτερο Mi-8AMTSh με το πλήρωμα του Mi-24P απογειώθηκε από το σημείο του συμβάντος και με ασφάλεια όπως ανέφεραν οι Ρωσικές πηγές, πέταξε προς την βάση Khmeimim πλησίον της Λατάκειας.

Πρόκειται για το πρώτο Mi-24P που καταστρέφεται κατά την διάρκεια επιχειρήσεων, αφού μέχρι και χτες οι απώλειες του Ρωσικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Συρία περιελάμβαναν την καταστροφή 4 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24P στο έδαφος σε προωθημένη ρωσική βάση από δυνάμεις του ISIS, την πτώση ενός ελικοπτέρου Mi-28N από μηχανική βλάβη και την καταστροφή 2 ελικοπτέρων Mi-8AMTSh κατά την διάρκεια επιχειρήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=Swfvpp6dUxA

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.