Βίντεο από τις βολές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας που πραγματοποίησαν 4 πυραυλάκατοι του ΠΝ

Βίντεο με τις βολές που πραγματοποίησαν πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού τον περασμένο Δεκέμβριο αποδέσμευσε το ΓΕΝ.

Πιο συγκεκριμένα οι βολές πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 8 και Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Στόλου.

Στην άσκηση συμμετείχαν τέσσερις πυραυλάκατοι οι ΜΠΛΕΣΣΑΣ (P-21), ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (P-23) κλάσης Λάσκος (Τύπος La Combattante III) οι οποίες εκτόξευσαν από ένα πύραυλο ΜΜ-38 Exocet, και οι πυραυλάκατοι ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (P-28) και ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (P-24) κλάσης Καβαλούδης (Τύπος La Combattante IIIb) οι οποίες εκτόξευσαν συνολικά έξι βλήματα Penguin Mk2-Mod3.

Εκτιμάται ότι οι βολές που πραγματοποιήθηκαν από τα δύο τελευταία σκάφη σχετίζονται και με το πρόγραμμα αντικατάστασης των βλημάτων Penguin Mk2-Mod3 λόγω λήξης του ορίου επιχειρησιακής ζωής αυτών.

Μεταξύ των σχεδίων του Πολεμικού Ναυτικού για την αναβάθμιση της ισχύος του Στόλου είναι και η αντικατάσταση των βλημάτων Penguin Mk2-Mod3 στα πέντε σκάφη της κλάσης Καβαλούδης (Τύπος La Combattante IIIb) Σημαιοφόρος ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ-24), Υποπλοίαρχος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ-26), Σημαιοφόρος ΞΕΝΟΣ (Ρ-27), Σημαιοφόρος ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ-28) και Σημαιοφόρος ΣΤΑΡΑΚΗΣ P-29 με τέσσερα βλήματα RGM-84 Harpoon σε κάθε σκάφος.

Με την ολοκλήρωση του μικρού αυτού προγράμματος εκσυγχρονισμού το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει πέντε μονάδες με πολύ πιο ισχυρά όπλα αφού η εμβέλεια και η φονικότητα των RGM-84 Harpoon είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή των Penguin Mk2-Mod3 οι οποίοι θα αποσυρθούν.

Τις εν λόγω βολές παρακολούθησαν από τη φρεγάτα ΨΑΡΑ (F-454) , κλάσης Ύδρα (Τύπος: Meko-200HN Mod.3), ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης Π.Ν και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.