Βομβαρδισμός τουρκικού εμπορικού πλοίου με ένα νεκρό από την λιβυκή Αεροπορία

Επίθεση με ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες δέχτηκε την Κυριακή τουρκικό εμπορικό πλοίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης και πιο συγκεκριμένα από τις δυνάμεις της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Τομπρούκ.

Το τουρκικό πλοίο Tuna-1 χτυπήθηκε δύο φορές από τις λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Λιβύης.

Το εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε σύμφωνα με τους Τούρκους αρχικά ανοικτά του λιμανιού του Τομπρούκ σε απόσταση 13 μιλίων και ακολούθως από αεροσκάφη κατά την διάρκεια της αποχώρησης του από την περιοχή προς την ανοικτή θάλασσα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Τομπρούκ ανέφερε ότι το πλοίο βρισκόταν 10 μίλια από την ακτή και προσπαθούσε να πλησιάσει την πόλη Ντέρνα η οποία βρίσκεται από το Φθινόπωρο υπό την κατοχή της εξτρεμιστικής τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της λιβυκής κυβέρνησης η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως απαγορευμένη και δεν επιτρέπεται να πλησιάζεται από πλοία αφού υπάρχει ο φόβος απόπειρας ανεφοδιασμού των εξτρεμιστών με όπλα και πυρομαχικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο το περιστατικό προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών με την Άγκυρα να ζητά διερεύνηση του θέματος και αναζήτησης των ενόχων αφού το πλοίο έπλεε όπως αναφέρουν οι Τούρκοι στα διεθνή ύδατα.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Τομπρούκ να χτυπήσει το τουρκικό πλοίο σχετίζεται με την μέχρι σήμερα στάση της Άγκυρας η οποία στηρίζει ανοικτά την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό Omar al-Hasi ο οποίος είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδεφότητας στην Λιβύη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.