Βομβαρδιστικά Β-52 πάνω από τα κινεζικά τεχνητά νησιά στην νότια Κινεζική θάλασσα έστειλαν οι ΗΠΑ

Ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52H έστειλαν οι ΗΠΑ στην νότια Κινεζική θάλασσα να πετάξει πάνω από ένα από τα τεχνητά νησιά που κατασκευάζει η Κίνα στην περιοχή αυτή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κίνα, η οποία εδώ και μερικά χρόνια προσπαθεί να αξιοποιήσει νησίδες και κοραλλιογενείς ατόλες για την κατασκευή ναυτικών και αεροπορικών βάσεων.

Όπως αναφέρουν πηγές του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αν και το Αμερικανικό βομβαρδιστικό έλαβε κλήσεις από Κινέζους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δεν ανταποκρίθηκε, αφού σύμφωνα με τους Αμερικανούς πετούσε στον διεθνή εναέριο χώρο.

Στην αποστολή σύμφωνα με το Πεντάγωνο συμμετείχαν δύο Β-52H και το μήνυμα των Κινέζων ελεγκτών προς τα Αμερικανικό αεροσκάφος ήταν σαφέστατο, ζητώντας την απομάκρυνση του Β-52H από τον εναέριο χώρο πάνω από το τεχνητό νησί, χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα του νησιού.

Τα αεροσκάφη πλησίασαν το Κινεζικό τεχνητό νησί σε απόσταση μεγαλύτερη από 12 ναυτικά μίλια, πραγματοποιώντας σύμφωνα με τους Αμερικανούς μια απλή πτήση ρουτίνας.

Στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Κινεζικής θάλασσας το Πεκίνο έχει σε εξέλιξη έξι προγράμματα δημιουργίας τεχνητών νησιών και κατασκευής βάσεων.

Πρόκειται για τα κοραλλιογενή συμπλέγματα και υφάλους Kennan, Burgos, Johnson, Mischief και Fiery Cross.

Σε αυτά τα συμπλέγματα η Κίνα κατασκευάζει αεροδρόμια, λιμάνια και φρουρές με αισθητήρες για την καλύτερη επιτήρηση μιας περιοχής που αποτελεί κομβικό σημείο του παγκόσμιου εμπορίου για τα αγαθά που μεταφέρονται από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ν. Κορέα και την Ταιβάν προς την Δύση και το αντίστροφο.

Επιπλέον στις περιοχές αυτές έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ τα μεγάλα βάθη της νότιας Κινεζικής θάλασσας αποτελούν το ιδανικό θαλάσσιο χώρο για την απόκρυψη σε κατάδυση των πολύτιμων κινεζικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, αφού οι θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των κινεζικών ακτών δεν έχουν τόσο μεγάλο βάθος ώστε να προσφέρουν επαρκή προστασία στα κινεζικά υποβρύχια.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε φόρουμ που έλαβε χώρο στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ronald Reagan στην Καλιφόρνια η κατασκευή αυτών των τεχνητών νησιών μπορεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών χωρών που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο έχουν νόμιμα δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στα νησιωτικά και κοραλλιογενή συμπλέγματα και υφάλους της νότιας Κινεζικής θάλασσας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.