Βουλγαρία και Σερβία εγκατελείπουν το Ρωσικό φυσικό αέριο – Στρέφονται σε Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ξεκίνησαν την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες και θα βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών, και όχι μόνο, από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε τελετή θεμελίωσης στη βουλγαρική πόλη Kostinbrod την 1η Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια, όπου θα κατασκευαστεί το ένα άκρο του αγωγού μήκους 170 χιλιομέτρων — 109 χιλιόμετρα εκ των οποίων θα διασχίζει τη Σερβία.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πράγμα, ένα ευρωπαϊκό έργο. Θα προμηθεύουμε άλλες χώρες μέσω της χώρας μας», είπε ο Βούτσιτς.

Η σύνδεση, η οποία θα έχει χωρητικότητα 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, θα επιτρέψει στο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν να ρέει μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα δώσει στη Σερβία πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο που προέρχεται από λιμάνια της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα αυτό της Αλεξανδρούπολης

«Δίνει νέες ευκαιρίες στην περιοχή μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης και της ασφάλειας των παραδόσεων», πρόσθεσε ο Ράντεφ.

Σε μια επίδειξη της περιφερειακής σημασίας της σύνδεσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson παρευρέθηκε επίσης στην τελετή. Το έργο των 85,5 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει 25 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς και 49,6 εκατομμύρια ευρώ σε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σερβία θα παράσχει την υπόλοιπη χρηματοδότηση που απαιτείται για την ολοκλήρωση του αγωγού.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Σερβία προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν από μια βαθιά εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες.

Το 2009, οι δύο χώρες επλήγησαν σκληρά από μια διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις τιμές που μείωσαν τις παραδόσεις και άφησαν πολλές χώρες στην Ευρώπη κρύες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στη συνέχεια, η Σόφια κινήθηκε γρήγορα για να δημιουργήσει μια σύνδεση με την Ελλάδα για να αρχίσει να δέχεται προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου αποτελεί μέρος μιας ευρείας πρωτοβουλίας της ΕΕ που ονομάζεται Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, ο οποίος στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Η κύρια πηγή τροφοδοσίας θα είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, σε έδαφος που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ η Βουλγαρία ασκεί κριτική στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, η Σερβία, παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, διατηρεί καλές σχέσεις.

ViaDiplomacy Newsroom