Βούλγαρος Πρωθυπουργός: Ο εμπρησμός του Πολιτιστικού Κέντρου «Iβάν Μιχάιλοφ» είναι μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης των σχέσεών μας με την Βόρεια Μακεδονία

«Καταδικάζω έντονα τον εμπρησμό του Πολιτιστικού Ομίλου «Iβάν Μιχάιλοφ» στη Μπίτολα, μια προσπάθεια πρόκλησης και αποσταθεροποίησης των σχέσεών μας με τους γείτονές μας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας ταξιδεύει στη Μπίτολα για να ενημερωθεί επιτόπου για τις ζημιές. Η βουλγαρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων της βουλγαρικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της. Το μέλλον της περιοχής δεν πρέπει να μένει όμηρος των προσπαθειών αποσταθεροποίησης κακόβουλων περιθωριοποιημένων ομάδων.»

Αυτό ανέφερε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Κίριλ Πετκόφ, για τον εμπρησμό του Πολιτιστικού Κέντρου Ιβάν Μιχαήλοφ στην Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας καταδικάσε έντονα την πράξη εσκεμμένου εμπρησμού όπως αναφέρει στην ανακοίνωση.

«Αυτή η βανδαλική επίθεση είναι άλλη μια απόδειξη ότι υπάρχουν πολλοί συμμετέχοντες που είναι κατά της προόδου στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας και του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος. Αυτό το έγκλημα δεν έγινε τυχαία την ημέρα που οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διάλογο για να ξεπεραστούν τα ανοιχτά ζητήματα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό του δράστη αυτού του βανδαλισμού», αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Το πολιτιστικό αυτό κέντρο είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας και πολυάριθμης διακομματικής βουλγαρικής αντιπροσωπείας και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων, όχι τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο λόγω της ονομαδοτοσίας του.

Το βουλγαρικό αυτό πολιτιστικό κέντρο φέρει το όνομα του Ιβάν Μιχάιλοφ, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου της Βουλγαρίας, με φασιστική ιδεολογία, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης των ναζιστών. Ο Μιχάιλοφ αμφισβητούσε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και υποστήριζε ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας είναι Βούλγαροι.

Το πολιτιστικό κέντρο “Ιβάν Μιχάιλοφ” ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στα Μπίτολα, με σκοπό «την προάσπιση των συμφερόντων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι», ενώ το κτήριο στο οποίο στεγάζεται εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει ως «προβοκάτσια» τα εγκαίνια του κέντρου αυτού στα Μπίτολα με την ονομασία “Ιβάν Μιχάιλοφ” και είχε σημειώσει ότι μία τέτοια ενέργεια ρίχνει σκιές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στις συνομιλίες που αυτές διεξάγουν για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να αρθεί το βουλγαρικό βέτο και η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Η Σόφια ισχυρίζεται αρκετά τακτικά ότι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που προσδιορίζονται ως Βούλγαροι υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικής τους καταγωγής, ενώ τα Σκόπια απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς και κάνουν λόγο για ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε απερίφραστα την πυρπόληση της εξώπορτας του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στα Μπίτολα.

«Αυτή η βανδαλική επίθεση αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι κατά της προόδου στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας και του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος» σημειώνεται σε σχετκή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία αναφέρεται ακόμη ότι οι διωκτικές αρχές της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών».

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το πρωϊ το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο επίσκεψη στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του ομόλόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα, η οποία σήμερα και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στα Σκόπια με τον ομόλoγό της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετέβη στα Μπίτολα όπου επισκέφθηκε το βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο και είχε συνάντηση με μέλη του.

Η Τεοντόρα Γκέντσοφσκα δήλωσε ότι αναμένει από τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να εξιχνιάσουν το συντομότερο δυνατό το περιστατικό και να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας εκτίμησε ότι το περιστατικό δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Το περιστατικό αυτό δεν θα διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών, όμως αποτελεί μία απόδειξη πως η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταβάλλει επιπλέον προσπάθειες για να καταπολεμήσει τη ρητορική του μίσους» σημείωσε η Τεοντόρα Γκέντσοφσκα.

Από τη μεριά της, η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα αναφερόμενη στην πυρπόληση του πολιτιστικού κέντρου “Ιβάν Μιχάιλοφ” στα Μπίτολα σημείωσε ότι «πρόκειται για μία ακόμη προβοκάτσια και μέρος της μαζικής αντιβουλγαρικής εκστρατείας που ξεκίνησε αμέσως μετά τα εγκαίνια του κέντρου».

«Μόνο η γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση των αρμόδιων οργάνων για τον εντοπισμό των δραστών θα αποδείξει ότι τα δικαιώματα των Βουλγάρων, καθώς και όλων των άλλων εθνικοτήτων, γίνονται σεβαστά στον δυτικό γείτονά μας» σημείωσε ακόμη η Γιότοβα, σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα σήμερα, σύσσωμη η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε την πυρπόληση του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στα Μπίτολα.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε: «Καταδικάζω απερίφραστα την πυρπόληση του κτηρίου του πολιτιστικού κέντρου της βουλγαρικής κοινότητας στα Μπίτολα. Τέτοιες πράξεις αποτελούν προβοκάτσια και δεν συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων με τη Βουλγαρία»

Ο ίδιος κάλεσε τα αρμόδια όργανα της χώρας να διενεργήσουν γρήγορη και λεπτομερή έρευνα και να εντοπίσουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες.

Το περιστατικό καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι: «Καταδικάζω την πυρπόληση του κτηρίου του κέντρου της βουλγαρικής κοινότητας στα Μπίτολα. Στον 21ο αιώνα, με πυρκαγιές και φωτιές δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Έδωσα σαφείς εντολές στους αρμόδιους φορείς για άμεση εξυχνίαση της υπόθεσης. Τέτοιες εμπρηστικές προκλήσεις έχουν στόχο να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ του μακεδονικού και του βουλγαρικού λαού. Ως εκ τούτου, καλώ όλους μας να παραμείνουμε ψύχραιμοι και αντικειμενικοί, ενώ με τους δράστες θα ασχοληθούν οι διωκτικές αρχές» δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με την Τεοντόρα Γκέντσοφκσα σημείωσε: «Αυτή η βανδαλική επίθεση αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι κατά της προόδου στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας και του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος»

Το βουλγαρικό πολιτιστικό αυτό κέντρο είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας και πολυάριθμης διακομματικής βουλγαρικής αντιπροσωπείας και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων, όχι τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο λόγω της ονομαδοτοσίας του.

Το πολιτιστικό κέντρο φέρει το όνομα του Ιβάν Μιχάιλοφ, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου της Βουλγαρίας, με φασιστική ιδεολογία, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης των ναζιστών. Ο Μιχάιλοφ αμφισβητούσε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και υποστήριζε ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας είναι Βούλγαροι.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει ως «προβοκάτσια» τα εγκαίνια του κέντρου αυτού στα Μπίτολα με την ονομασία “Ιβάν Μιχάιλοφ” και είχε σημειώσει ότι η ενέργεια αυτή ρίχνει σκιές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στις συνομιλίες που αυτές διεξάγουν για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να αρθεί το βουλγαρικό βέτο και η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

(πηγή: ert/twitter)

ViaDiplomacy Newsroom