Βρετανοί βιομήχανοι: Σε τέλμα η οικονομία τους επόμενους μήνες

Οι βρετανικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί, πέφτοντας σχεδόν στο μηδέν στη χώρα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, λόγω της μείωσης των επενδύσεων και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπειτα από την ψήφο υπέρ του Brexit.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχάνων CBI, που δημοσιοποίησε τα στοιχεία, η προοπτική είναι η ασθενέστερη μετά τον Δεκέμβριο του 2012, καθώς το ποσοστό των εταιρειών που αναμένουν μείωση της παραγωγής είναι πλέον κατά 3% υψηλότερο από εκείνο των εταιρειών που αναμένουν αύξησή της.

Το στοιχείο αυτό σηματοδοτεί μια ραγδαία μεταστροφή από τον Ιούνιο, όταν οι εταιρείες που ανέμεναν αύξηση της παραγωγής τους ήταν κατά 16% περισσότερες.

«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν μια πιο αδύναμη προοπτική όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη του ΗΒ», αναγνώρισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της CBI Τζος Χάρντι.

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 27ης Ιουνίου και 14ης Ιουλίου, αντανακλά πιθανόν το χαμηλότερο επίπεδο προσδοκιών των εταιρειών που είναι στραμμένες κυρίως στους καταναλωτές.

Άλλη έρευνα, της εταιρείας Markit, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αποκάλυψε πως οι βρετανικές εταιρείες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση της δραστηριότητάς τους από την εποχή που η οικονομική κρίση βρισκόταν στην κορύφωσή της, το 2009· ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών GfK γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του από τη δεκαετία του 1990.

Η Markit αναμένεται να δώσει πιο λεπτομερή στοιχεία αυτή την εβδομάδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά το 2009 την Πέμπτη, όταν θα δώσει στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη πρόβλεψή της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Πηγή : Iefimerida.gr

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.